Rijetki su oni kojima je spavanje osam sati dio svakodnevice. Znatno češće osobe spavaju premalo preko tjedna, a vikend je period u kojem se taj manjak sna nadoknađuje. Koliko je zapravo ova strategija dobra za naš organizam i možemo li uistinu u dva dana nadoknaditi san koji smo izgubili preko tjedna?

sleeping

Kako bi dobili odgovor na ova pitanja, provedeno je istraživanje na 39 dobrovoljaca koji su imali između 18 i 39 godina. Istraživanje je trajalo devet dana – pet radnih dana, vikend i još dva radna dana.

Ispitanici su podijeljeni u tri skupine – u prvoj skupini su spavali devet sati dnevno, a u drugoj skupini pet sati dnevno.  Ispitanici iz treće skupine su spavali pet sati radnim danima, ali vikendom su mogli spavati koliko god su htjeli. Težina, osjetljivost na inzulin i unos kalorija su parametri koji su se pratili prije, za vrijeme i nakon početka istraživanja.

Rezultati

Ispitanici iz skupina koje nisu dovoljno spavale su bili skloni konzumaciji hrane nakon večere. Na kraju istraživanja, ispitanici iz druge i treće skupine su dobili na težini, u prosjeku 1.5 kilograma.

Loading...

Druga uočena promjena je smanjena osjetljivost tkiva na inzulin. Kod ispitanika koji su svih devet dana spavali pet sati, osjetljivost na inzulin je bila za 13% manja nego na početku istraživanja. Iznenađujuće je da se osjetljivost na inzulin najviše smanjila u trećoj skupini ispitanika. Unatoč tome što su duže spavali preko vikenda, uočena je i do 27% niža razina osjetljivosti na inzulin nakon početka novog radnog tjedna i ispitanici su ponovo spavali pet sati dnevno. Smanjena osjetljivost je posebno bila izražena kod stanica jetre i mišićnih stanica.

Ova promjena je problematična jer smanjenje osjetljivosti tkiva na inzulin dovodi do lošije regulacije koncentracije glukoze u krvi što nakon nekog vremena može dovesti do razvitka dijabetesa tipa 2.

Dijabetes tipa 2 je bolest koju karakterizira rezistencija stanica na inzulin. Inzulin je hormon gušterače koji omogućuje da glukoza iz krvi dospije u stanice koje koriste glukozu kao izvor energije. Rezistencija na inzulin dovodi do povišene koncentracije glukoze u krvi, a javljaju se i drugi zdravstveni problemi poput povišenog krvnog tlaka i hiperlipidemije.

Nadoknađivanje nedostatka sna dužim spavanjem preko vikenda nije efikasna strategija za uklanjanje štete koju nanosimo svom organizmu ukoliko iz tjedna u tjedan ne spavamo dovoljno.  Potrebno je provesti daljnja istraživanja na većim skupinama ljudi kako bi se utvrdilo jesu li višak kilograma i lošija regulacija koncentracije glukoze u krvi jedine posljedice oscilirajućeg rasporeda spavanja.

Izvor: recipe