Sve više proizvođača postepeno napušta ručne mjenjače, a automatski mjenjači postaju jedina opcija. Uskoro će ručni mjenjači nestati i iz Volkswagenove ponude!

rucni-mjenjac

Ručni mjenjači u doba hibridnih i električnih pogona stvar su prošlosti

Prema neslužbenim informacijama, Volkswagen će u novim modelima u potpunosti povući ručne mjenjače iz ponude.

Mnogi vozači u regionu često ne vole automatske mjenjače. “Zato što su preskupi, jer pogoršavaju performanse i povećavaju potrošnju goriva, jer im oduzimaju užitak u vožnji i kontrolu automobila, jer se pokvare” Stvarno? Zapravo, gotovo svi ti lukavi argumenti odavno su izgubili važnost. Savremeni automatski mjenjači reaguju i mijenjaju brzine brže nego što je to mogao učiniti najbolji vozač, u praksi zapravo poboljšavaju performanse i ne uzrokuju povećanu potrošnju goriva. A ako se neko mora sam “poigrati” s brzinama, tada vam mnogi “automatski mjenjači” omogućuju prelazak u ručni način rada. Dakle, u osnovi ostaje samo pitanje troškova – a oni uvelike ovise o količini i optimizaciji proizvodnje. Što više automobila ima automatske mjenjače, oni postaju jeftiniji! Osim toga, proizvođači mogu uštedjeti milijarde prilikom implementacije i proizvodnje ručnih mjenjača na novim modelima.

Zašto će ručni mjenjači ispasti iz ponude?

Loading...

Dobro je znati da od uvođenja novih pravila za homologaciju, emisije i potrošnju goriva (WLTP), svaka kombinacija motora i mjenjača zahtijeva zasebna ispitivanja, koja su također skupa. Ostatak – potražnja za ručnim mjenjačima ionako stalno pada, iz nekoliko razloga.

Prije svega, proizvođači se povlače iz proizvodnje jeftinih automobila A-segmenta, jer je prihod od jeftinih automobila mali, a trenutni zahtjevi za sigurnošću i emisijama učinkovito ometaju proizvodnju jeftinih vozila za evropsko tržište.

Drugo, kupci postaju sve ljeniji i očekuju sve veću udobnost. Što je model skuplji, to je manji postotak automobila prodanih s ručnim mjenjačem. Iznad srednje klase, “automatici” su dugo bili norma, a ne slučajnost. Vozači su već toliko zauzeti rukovanjem elektroničkim uređajima ili igranjem sa pametnim telefonima da im nedostaje ruka (i glava) za upravljanje mjenjačem.

Treće – tehnička pitanja. U vrijeme široko rasprostranjene hibridizacije i progresivne elektrifikacije pogona, ručni mjenjači gube svoj razlog postojanja. Čak i u jednostavnim hibridima onemogućuju postizanje najvećih performansi, a jednostavno se ne uklapaju u plug-in hibride i potpuno električne automobile. Osim toga, “automatski mjenjači” s računalnim upravljanjem olakšavaju postizanje potrebne, niske razine emisija optimalnim odabirom prijenosnog omjera prema opterećenju motora i njegovim karakteristikama.

Možda bismo voljeli ručne mjenjače, ali … njihov je kraj blizu. Da, vjerojatno će preživjeti u nekoliko egzotičnih modela i u jeftinim automobilima proizvedenim za tržišta s nižim zahtjevima. U Evropi će uskoro biti uklonjeni iz ponude!

Prvi pokušaji povlačenja ručnih mjenjača bili su već vidljivi 2019. godine, kada su mnogi proizvođači, zbog novih zahtjeva za homologacijom, morali ograničiti ponudu modela i verzija ili barem privremeno obustaviti prodaju nekih od njih – kako bi izvršili ispitivanja emisija i potrošnje goriva prema novim pravilima. Mnoge verzije s ručnim mjenjačem postale su žrtve ovih rezova, jer je potražnja za njima bila manja.

Loading...

Kraj ručnih mjenjača. Prvo Mercedes, zatim Volkswagen

Prošle godine objavljene su informacije da će Mercedes uskoro napustiti ručne mjenjače – argumentirajući to tehničkim i ekonomskim pitanjima. U svakom slučaju, u slučaju ovog proizvođača, postotak prodanih automobila bio je sve manji svake godine, velika većina novih vozila ionako je naručena s automatskim mjenjačima.

Sada su njemački automobilski mediji čuli da je i Volkswagen trebao poduzeti isti korak. Prema izvješćima iz njemačkog izdanja “Auto Motor & Sport”, na primjer, sljedeća generacija Volkswagen Tiguana (najavljena za početak 2023.) više neće nuditi nikakve motore s ručnim mjenjačem, a iste godine ručni mjenjači će također biti uklonjeni iz ponude u modelu Passat, a zatim – također iz manjih modela automobila koncerna. To može značiti da će automobili postati skuplji, jer će trenutne osnovne verzije mnogih modela ispasti iz ponude.

Koliko su popularni automatski mjenjači?

U SAD -u su ručni mjenjači godinama apsolutna marža na tržištu – ima ih samo oko 5 posto automobila koji se tamo prodaju. U Japanu preko 90 posto. automobila se prodaju s automatskim mjenjačima, u Njemačkoj je to u prosjeku gotovo 60 posto. (mnogo više u mnogim segmentima) i s jasnim uzlaznim trendom. I u Bosni i Hercegovini se pristup automatskim mjenjačima mijenja iz godine u godinu – ne tako davno, automobili s automatskim mjenjačima prodavali su se mnogo lošije od onih opremljenih ručnim mjenjačima, a sada bi problem mogao biti prodaja vrhunskog automobila bez “automatika”.

Izvor: automobili.ba