Svaki čovjek posjeduje svoju brzinu metabolizma u organizmu. Ali, ako dovoljno spavate, vježbate, pijete dosta vode i pravilno se hranite – to će ga, sigurno,  ubrzati, a kao bonus dobićete dobro zdravlje i regulisanje tjelesne težine.

zena-trci

Danas vam predstavljamo spisak napirnica, koje će nekoliko puta ubrzati vaš metabolizam.

Dodajte ih u svoj jelovnik i posmatrajte kako vas suvišni kilogrami napuštaju i vi postajete zdraviji i vitaliniji:

1. Ljute papričice

Istraživanja su pokazala da kunzumiranje ljute paprike ubrzava metabolizam, čak za 25-30%. Stvar je u tome da nas začinjena hrana tjera da se znojimo, više nego uobičajeno. To je povezano s kapsaicinom – jedinjenjem koje utiče na receptore bola u organizmu.

On povećava cirkulaciju krvi i metabolizam, aktivirajući vaše tijelo da brže sagorjeva masnoće.To znači da se vaša masnoća pretvara u tečnost 20 minuta nakon što pojedete jednu ljutu papričicu, ili porciju dobro začinjene hrane.

Loading...

2. Jabuke i kruške

Jabuke i kruške su najbolji saveznici kada je u pitanju borba sa suvišnim kilogramima. I to nije samo zbog njihove niske kaloričnosti, već i zbog toga ovo voće značajno ubrzava metabolički proces u organizmu.

To potvrđuju i studije sprovedene na državnom Univerzitetu u Rio de Žaneiru, tokom kojih je utvrđeno da su žene, koje su jele po 3 jabuke ili kruške dnevno, izgubile više kilograma, od onih koje ih nisu konzumirale.

3. Čija semenke

One su neprevaziđen proizvod u cilju smanjenja težine, moćan su izvor kalcijuma, omega-3 masnih kiselina i antioksidanata. U sebi sadrže 20% proteina, 34% masti i 25% dijetetskih vlakana. Konzumirajući ove sjemenke izgledaćete mlađe, postaćete energičnije i osjećaćete se mnogo zdravije i vitalnije.

4. Semena lana

Laneno sjeme čisti organizam od toksina, normalizuje metabolizam, smanjuje nivo šećera u krvi i umanjuje apetit. Stvar je u tome da masne kiseline, koje sadrži u sebi laneno sjeme, aktiviraju rad lojnih ćelija u tijelu, pomažući topljenju viška masti u organizmu. Zato je idealan produkt za mršavljenje.

Pomaže u gubljenju suvišnih kilograma, kao i održavanju tjelesne težine u normali. Od lanenog sjemena možete napraviti napitak, koji će pomoći gubljenju suvišnih kilograma na zdrav način, bez gladovanja kao i održanju željene težine, bez jo-jo efekta.

5. Cimet

Postoji mnogo korisnih svojstava cimeta. On poboljšava ten, snižava holesterol, ubrzava protok krvi, savršen je za srce, stomak, crijeva i što je najvažnije – najbolji začin za topljenje masnoća u organizmu – jedan od jednostavnih načina za rješavanje ovog problema.

Loading...

Možete jednostavno koristiti cimet kao dodatak svim jelima, po četvrtinu kašičice na svaki obrok, piti jabukovu vodu sa cimetom, ili napraviti poseban napitak za gubitak tjelesne težine i piti ga redovno, u intervalima.

6. Banane

Vjerovali ili ne, banane su  mnogo korisne i mogu vam poboljšati zdravlje i život. Vaša svakodnevna ishrana mora da sadrži neko voće, a ako već možete da birate, naš savjet su banane.

Banane poboljšavaju varenje, smanjuju apetit i postiču organizam na mršavljenje, pa ako držite bilo kakvu dijetu, dobro je da u svoju ishranu ubacite i dve banane na dnevnom nivou. Istraživanja su pokazala da su samo dvije banane dovoljne da vam znatno poboljšaju organizam i da učine da se osjećate bolje i zdravije.

7. Kafa i zeleni čaj

Odavno nije tajna da  kafa i zeleni čaj veoma efikasno ubrzavaju metabolizam. A takođe, oni sadrže veliku količinu antioksidanasa, pomažu snižavanju nivoa šećera u krvi i sagorjevanju  masnoća. Bitno je razumeti da kafa, kao i zeleni čaj, moraju biti visokog kvaliteta i moraju se konzumirati u umjerenim količinama.

Ova dva napitka mogu da vas umire, međutim, to nije sve. Kafa i zeleni čaj ubrzavaju metabolizam, puni su antioksidanasa, snižavaju nivo šećera u krvi (podrazumjeva se da pri konzumaciji nećete dodati šećer), pomažu sagorjevanju masnih naslaga, čak, u određenoj mjeri i uklanjanju celulita.

8. Brokoli

Ukoliko izbjegavate brokoli promijenite to. Brokoli je važan izvor kalcijuma, vitamina C, K i A. Tu su i antioskidansi i folna kiselina. Osim toga, brokoli vam itekako ubrzava metabolizam.

Izvor: uspesnazena