Prije šest mjeseci, direktor tehnološke kompanije Gravity, Dan Price, dospio je u medije po cijelom svijetu nakon što je objavio da povećava minimalnu plaću za zaposlenike na 70.000 dolara na godinu.

dan-price

Svoju je plaću, pak, s milijun dolara na godinu također srezao na 70.000, kako bi mogao isfinancirati svoju odluku. Iako su mu predviđali brzu propast, čini se da je odluka bila dobra.

Price je prije šest mjeseci svoju odluku obrazložio rekavši da se želi boriti protiv nejednakosti u plaćama, posebno s obzirom na to da su plaće menadžera “potpuno poludjele”. “Nejednakost u prihodima ubrzano se razvija i to u krivom smjeru.” rekao je Price New York Timesu “Želim se boriti za ideju da svatko inteligentan, vrijedan i produktivan ima pravo na životni stil srednje klase”.

Loading...

Kritičari su ga popljuvali i rekli da to nikad neće funkcionirati, predvidjevši mu brzu propast. I ispočetka se činilo da su u pravu.

Nakon što si je smanjio plaću Price je morao početi iznajmljivati vlastitu kuću da dodatno zaradi jer nije mogao pokriti privatne troškove. Morao je i zaposliti desetak novih ljudi jer je njegov postupak privukao brojne klijente, što je dobro, no troškovi su značajno narasli jer je i novim zaposlenicima morao dati istu plaću od 70.000 dolara. To je i naljutilo stare zaposlenike pa su čak dvojica njegovih najboljih zaposlenika dala otkaze uz obrazloženje da nova politika plaća nepravedno nagrađuje zaposlenike koji rade manje. Čak ga je i vlastiti brat tužio navodeći da ugrožava opstanak kompanije.

Komunist

Loading...

Bio je čak optuživan i da “širi komunističke ideje i ugrožava biznis u Seattleu”.

Međutim, pola godine kasnije se čini da se Priceova nesebičnost isplatila. Kako piše Inc magazine profit kompanije se udvostručio u proteklih šest mjeseci, od uvođenja odluke o plaćama. Narudžbe novih klijenata su skočile s 30 na 2000 na mjesec, a što je možda i važnije, u trećem kvartalu je skočio i postotak klijenata koje je Gravity uspio zadržati.

Evo kako je Price komentirao rezultate svoje odluke: “Ako se nekom zaposleniku pokvari auto ili mu pukne guma, to za njega više ne znači katastrofu. Ekonomski su dobili prostora za disanje što je pojačalo njihovu produktivnost i uspješnost. Njihov posao im sada može biti mjesto izražavanja njihovih vrijednosti a ne samo mjesto gdje idu kako bi mogli spojiti kraj s krajem.”

Možda je Priceov postupak protivan svemu što uče u poslovnim školama, no Gravity dokazuje da kapitalizam može imati i ljudsko lice. Možda je vrijeme da to i udžbenici uzmu u obzir?

Izvor: net.hr