Stanovnike irskog gradića Collooneya šokiralo je otkriće među korijenjem starog isčupanog drveta.

bukva

Nakon što je jaka oluja poharala kraj i iščupala više stabala, među korijenjem jednog od njih, 200 godina stare bukve, pronađen je kostur!

Bizaran prizor otkrio je kostura čija je gornja polovica bila zapetljana u korijenje drveta, dok je donja još uvijek ležala u plitkom grobu iznad kojeg je drvo naraslo.

Početne analize pokazuju da su kosti stare oko 1.000 godina, te da su pripadale mlađem čovjeku, između 17 i 25 godina starosti. Očito je da je mladić doživio izuzetno nasilnu smrt jer se na kostima nalaze tragovi nekoliko teških ozlijeda nastalih oštrim predmetom, kao što su nož ili mač.

Loading...

Datiranje ugljikom c14 pokazalo je da je mladić sahranjen u plitak grob između 1030. i 1200. godine. Trenutačno se ne može sa sigurnošću reći je li mladić poginuo u nekoj bitci ili je možda ubijen u nekoj svađi.

“Nisu poznata nakakva druga mjesta ukopa na ovome području ali stare isprave navode kako postoji mogućnost da je u blizini bilo groblje i crkva”, kaže arheologinja Marion Dowd. Daljne analize će nam vjerojatno ponuditi više detalja o mladićevoj smrti.

noge

Izvor: net.hr