Plaže u Recifeu, malom gradu u brazilskoj saveznoj državi Pernambuko su među najljepšima u ovoj zemlji. Međutim, ući u okean na jednoj od ovih plaža je ideja ravna samoubistvu.

Foto: commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Recife, jedan od gradova u kojem se, između ostalog, igralo i Svjetsko prvenstvo u Fudbalu prošle godine, ima najveći procenat napada ajkula na svijetu.

U periodu od 1992. do 2012. godine u vodama oko ovog grada zabilježeno je 56 napada ajkula od kojih je 21 imalo fatalan ishod, prenosi BBC. Posljednji napad dogodio se 2013. godine, kada je ajkula napala osamnaestogodišnju turistkinju iz Sao Paola, koja je, nažalost preminula.

Dok lokalci zaziru od ovih voda, nije rijetkost vidjeti ponekog turistu koji ne može da odoli kupanju.

Problem ovog primorskog grada je relativno nov. Prije 1990. godine nije bilo ovoliko zabilježenih napada ajkula, a razlog za to je što je osamdesetih godina izgrađena velika luka sa dugim dokovima koji zalaze duboko u okean. To je poremetilo navike zambezi ajkula koje su tu živjele, i natjeralo ih da se presele bliže plažama.

Tigar ajkule su takođe prisutne u vodi oko plaža ovog grada, a njih privlači smeće koje se baca sa brodova koji ulaze i izlaze iz luke.

Država Pernambuko pokušava da se bori protiv ovog problema tako što je organizovala posebnu službu da hvata ajkule i pušta ih dalje u okean, bez ozlijeđivanja. Ipak, još uvijek nisu uspjeli da učine plaže potpuno bezbijednim za kupače.

Izvor: blic