Dvije porodice. čije su bebe zamijenjene u bolnici prije 20 godina, dobile su odštetu od skoro 2 miliona eura. Klinici na jugu Francuske naloženo je da plati po 400.000 eura djevojkama koje su zamijenjene kad su bile bebe, po 300.000 za tri roditelja, po 60.000 za troje ostale djece.

dvije-porodice-bebe

Dvije djevojčice slučajno je zamijenila pomoćnica koja se brinula za bebe. 4. jula 1994. godine Sophie Serrano rodila je djevojčicu na klinici u Cannesu. Njena kćerka Manon, koja je imala žuticu, stavljena je u inkubator sa bebama koje su također imale žuticu. No, djeca su vraćena pogrešnim majkama.

Kada se Sophina majka požalila da je koža njene kćerke pretamna, rečeno joj je da su kriva svjetla u inkubatoru. Obje majke su primijetile različitu dužinu kose, ali su ih svejedno poslali kući.

Tri godine kasnije, Manon je porasla kovrdžava kosa, a njen je ten bio maslinast, za razliku od oba roditelja. Njen otac rastao se od majke nakon što su se po selu raširile glasine kako je ona zapravo poštareva kćerka.

Loading...

2004. godine DNK testovi su pokazali da Marion nije njegova kćerka, ali da ni njena majka nije njena biološka majka.

Istraga je pokazala da se njihovo biološko dijete nalazi u blizini. Obje djevojke upoznale su biološke roditelje kad su imale 10 godina, ali nisu tražile da ih ponovo zamijene.

Nakon zatvorene rasprave na sudu u decembru, Manon je rekla:

– Bio je to uznemirujući trenutak, nađete se ispred svoje biološke majke, a koja je za vas potpuni stranac.

Nakon susreta prije 10 godina, dvije porodice su se distancirale.

Loading...

– Bilo je preteško, distancirali smo se jer je sve bilo pretužno – kaže Sophie Serrano.

– To je bio jedini način da opet nađemo neku stabilnost.

Dodijeljeni iznos od 2 miliona eura je mnogo manji od 12 miliona koliko su tražili. Međutim, pravni zastupnik žrtava je rekao da su zadovoljni presudom.

Sophie, koja je odgojila Manon, rekla je da joj je laknulo kada su napokon priznali grešku i da je to olakšanje koje je čekala godinama.

Druga porodica željela je ostati anonimna tokom postupka.

Izvor: doznajemo.com