Federalni hidrometeorološki zavod već je za subotu najavio izrazito leden dan, a Nedim Sladić, član tima “Bosnia Storm Chasers”, kaže kako bi ovaj prodor hladnoće mogao biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz drugog mjeseca 2005. godine. Bosna i Srbija bi mogle biti najhladnije na kontinentu, a tek bi nešto toplije moglo biti u ostatsku regije.

snijeg-prognoza

Širom Balkana noćas i sutra (četvrtak) se očekuje jače naoblačenje s padavinama. U gorju se očekuje snijeg. U nizinama Srbije, sjevera Crne Gore i Albanije, Kosovu i Makedoniji susnježica i snijeg. Slično vrijeme u BiH.
Očekuje se formiranje snježnog pokrivača. Snijega nošenom vjetrom uz kišu, bi moglo biti ponegdje u srednjem i obalnom dijelu Crne Gore i Albanije. Tokom petka u većem djelu Srbije i Crnoj Gori očekuje se stabilizacija vremena, jedino bi na istoku, srednjem, zapadnom i jugozapadnom dijelu Srbije još moglo biti slabih i umjerenih snježnih oborina – navodi se na popularnoj stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Kada je riječ o Hrvatskoj, noćas i sutra očekuje se jače naoblačenje s oborinama, uglavnom jutro i prijepodne. U nizinama bi noćas i sutra ujutro uglavnom trebao padati snijeg, uz moguće stvaranje snježnog pokrivača ponajprije na istoku, centralnom dijelu Hrvatske i gorju. Susnježice i snijega bi moglo biti i u zaleđu Dalmacije, ponegdje čak i u Dubrovačkom zaleđu.

Loading...

Ne smije se isključiti mogućnost da uz olujnu buru bude snijega ponegdje i uz obalu Dalmacije – navodi se u istoj prognozi. U drugom dijelu dana i navečer očekuje se postepena stabilizacija vremena.
Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je upozorenje za niske temperature od 6. do 10. januara!

Prema modelima za numeričku prognozu vremena u navedenom periodu očekuju nas izrazito niske temperature:

U petak 6. januara jutarnje temperature od -14 do -7, na jugu od -4 do 1, na planinama do -18, a dnevne od -11 do -5, na jugu od -2 do 4°C.

U subotu 7. januara jutarnje od -17 do -10, na jugu od -5 do -1, na planinama i visoravnima do -24, a dnevne od -12 do -6, na jugu od -3 do 1°C.

Loading...

U nedjelju 8. januara jutarnje od -18 do -10, na jugu od -5 do -1, na planinama i visoravnima do -22, a dnevne od -10 do -4, na jugu od -3 do 2°C.

U ponedjeljak 9. januara jutarnje od -14 do -6, na jugu od -2 do -2, na planinama i visoravnima do -18, a dnevne od -6 do 0, na jugu od -1 do 4°C.

U utorak 10. januara jutarnje od -18 do -8, na jugu od -5 do -1, na planinama i visoravnima do -24, a dnevne od -6 do 0, na jugu od 1 do 5 °C .

U ostatku sedmice jutra bi i dalje trebala biti sa niskim temperaturama, a dnevne u blagom porastu, oko i iznad 0°C.

Izvor: doznajemo.com