Idealno mjesto za sušenje biljaka je prozračno i suho mjesto koje nije direktno izloženo suncu. Pročitajte još trikova za pravljenje domaćeg, ukusnog čaja.

kako-pravilno-osusiti-caj1

 

Konzumiranje biljnih čajeva može poboljšati vaše zdravlje i dodatno vas opustiti. Bez obzira na to pripremate li čaj od svježih ili sušenih sastojaka ljekovito bilje godi svim ljudima bez obzira na godine. Ako želite osušiti biljke kod kuće na dohvat ruke ćete imati svježi i jeftiniji biljni čaj od onog kojeg možete kupiti u marketima.
Čajevi mogu ublažiti stres, poboljšati lošu probavu i smanjiti rizik za obolijevanje od raka. Čajevi su prepuni antioksidansa, a većina njih prepuna je vitamina i minerala. Sve biljke se mogu sušiti, uključujući koru, stabljike i ljusku, ali morate to raditi na pravilan način inače postoji opasnost od truljenja.
Idealno mjesto za sušenje biljaka je prozračno i suho mjesto koje nije direktno izloženo suncu. Biljke skupite u snopove, svežite i objesite da vise naopačke. Ako želite, umjesto klasičnog sušenja možete poredati biljke na suh kuhinjski papir koji se nalazi u prozračnoj prostoriji. Biljke bi trebale biti suhe za dvije do tri sedmice.
Ako su pravilno osušene biljke će zadržati određenu količinu boje. Biljke možete osušiti i u rerni, na najnižoj temperaturi sa otvorenim vratima provjeravajući svakih 10 minuta. Bez obzira na to za koji se čaj odlučite, i od koje biljke ga pripremate, sigurno je da će on imati pozitivan učinak na vaše zdravlje.

Izvor: http://www.domacica.com/