Gljivice su vrlo uporni i izdržljivi nametnici, koji mogu nanijeti vrlo veliku štetu našem tijelu, pa tako i noktima ruku i nogu. Gljivična infekcija na noktima se stručno naziva onihomikoza, a započinje sa unutrašnje strane nokta. Može se zamijetiti zbog promjene boje nokta, njegova zadebljanja i iskrivljenostii, te neprirodne krhkosti.

Gljivično-oboljenje-stopala

Prevencija

Kao prevencija se preporučuje održavanje higijene prstiju i stopala te izbjegavanje nepotrebnog vlaženja, pogotovo nogu. Ako se stopala prekomjerno znoje potrebno je promijeniti čarape ili cipele, a ako su ruke izložene vlazi dobro je nositi gumene rukavice. Perite noge barem jedan put dnevno. Održavajte noge suhima, posebno između nožnih prstiju. Nosite pamučne ili vunene čarape koje upijaju znoj i mijenjajte ih dva puta dnevno ili češće, čim noge postanu vlažne. Ne idite bosi pod javne tuševe – koristite gumene natikače. Posipajte obuću i stopala antifungalnim puderom.

Gljivice ne nestaju same od sebe

U jednoj trećini slučajeva gljivičnih oboljenja stopala može doći i do miješanog oboljenja s bakterijama, što je obično popraćeno neugodnim mirisom. Kako se naše zdravlje odražava i na koži, liječenje gljivičnih oboljenja je nužno jer oboljenje neće iščeznuti samo od sebe, nego se pogoršava.
Koliko puta ste se našli pred zidom ,jer na stopalima naročito na vašim nožnim prstima su se pojavila bijela zadebljanja, koja nisu tvrda suha koža već gljivice na nogama.
Naravno postoje razne kreme i drugi lijekovi koji nam mogu pomoći. Također odlazak dermatologu je preporučljiv.

Također postoje nekoliko prirodnih načina kako ukloniti te male nametnike koji nam napadaju kožu stopala i nožne nokte.

Jabučni ocat

Jabučni ocat namočite na vatu i premažite zaražena područja kože. Pustite da se suši 30 minuta. Isperite mlakom vodom. Ovo je vrlo efikasno sredstvo, jer ocat lagano snižava pH kože, što onemogućuje rast gljivica. Drugi način je da jednu šalicu jabučnog octa ili bijelog, alkoholnog octa ulijete u par litara vrlo vruće vode i namačete stopala 15-20 minuta, dva puta dnevno. Ovaj lijek će ubiti i gljivice ispod noktiju.

Loading...

Vodica za ispiranje usta

Znate za vodicu koju koristimo za ispiranje naših usta ona pomiješana sa vodom vrlo efikasno rješava vaše gljivice na nogama. Kupku za noge potrebno je napraviti od 3 čepa vodice za ispiranje usta i 2 l tople vode, noge držite u kupki oko 20 minuta, nakon toga dobro je noge namazati nekom kremom za suhu kožu. Svojim dezinficirajućim i antiseptičkim karakteristikama riješit će vas većine vrsta gljivica u roku o par dana, ako dva puta dnevno na petnaestak minuta potapate noge u nju.

Ðumbir i češnjak – dobitna kombinacija u borbi protiv gljivica

U posudu s toplom vodom dodajte par češnjeva zdrobljenog češnjaka i smrvljeni korijen đumbira. Dodajte i žlicu medicinskog alkohola- etanola. Namačite stopala 10 minuta. Nakon toga potpuno osušite noge. Ponavljajte 2-3 puta na dan. Ova kupka će vam pružiti veliko olakšanje. Drugi način je da češnjakom u prahu naprašite stopala dva puta dnevno ili ih operete sokom od češnjaka, (ako podnosite intenzivan miris češnjaka).

Krema za stopala od kokosovog ulja i ružine vode

Ako vam je koža ispucala, napravite kremu: 120 g kokosovog ulja pomiješajte s 1 žličicom glicerina i 2 žlice ružine vode. Miksajte dok se ne stvori glatka pasta. Kremu čuvajte u staklenci, u kupaonici. Svaku večer premažite suha stopala i pukotine na koži će zacijeliti.

Krema od nevena

Izuzetno učinkovita krema štiti i zacjeljuje suhu kožu, potiče zarastanje ranica i opekotina. Ova krema se bazira na blagotvornom djelovanju maslinova ulja, cvjetova nevena i pčelinjeg voska.

Izvor: narodni-prirodni-lijekovi