Uvijek rado viđen gost na svakoj trpezi, krompir možete pripremiti na tako mnogo načina. Danas vam donosimo recept za izvanredni punjeni, pečeni krompir u obliku lepeze. Prijatno!

punjeni-krompir

Sastojci:

– 6 većih krompira
– 300 grama punomasnog trapist sira
– 100 grama dimljene vratine u omotu
– 100 grama dimljene kobasice
– 0,6 dcl. ulja
– jedna kašičica soli.

Priprema:

Loading...

Pošto se krompiri ne ljušte, dobro ih četkicom izvana oprati i oprane zasijecati na kriške na dubinu do ¾ krompira širine 5-6 mm. U posudu staviti jednu kašičicu soli i 0,5 dcl. ulja, dobro promiješati i malom kašičicom u svaki zarez uliti dobijenu mješavinu. Tepsiju premazati maslacem i obložiti papirom za pečenje. Staviti tako pripremljene krompire u tepsiju i preliti sa još malo ulja.

Rernu zagrijati na 200 stepeni i staviti tepsiju sa krompirima da se peku 50 minuta.

Dok se krompiri peku, pripremite nadjev: on se priprema prema broju zareza na krompiru (u ovom konkretnom slučaju je bilo ukupno 66 zareza). Pripremiti 66 kriškica sira, 33 kriškice dimljene vratine i 33 kriškice dimljene kobasice. Na 33 komada sira staviti po jedan komad dimljene vratine, a na ostalih 33 komada sira po komad dimljene kobasice.

Nakon isteka 50 minuta izvaditi tepsiju iz rerne, a rernu ostaviti uključenu. U svaki zarez naizmjenično stavljati sir sa dimljenom vratinom i sir sa dimljenom kobasicom. Preko svakog krompira staviti po jedan dugi štapić sira. Vratiti u rernu i peći 15 minuta.

Izvor: tortekolaci.com