Advertisement

Bokvica pomaže kod zarastanja rana, ali ovo nismo znali o njoj…

bokvica

Bokvica raste po cijeloj planeti, na različitim poljima i ubraja se u višegodišnje biljke. Najčešće je možemo pronaći na livadama i to sve do 2 500 m nadmorske visine.

Cijela biljka se smatra veoma ljekovitom , ali najviše se koriste njeni listovi , koje treba brati od maja, pa sve do kraja avgusta, odnosno u periodu kada biljka cveta, a sjeme još uvijek nije dovoljno sazrelo.

Listove je potrebno osušiti na mjestima gdje ima promaje, kako biste na taj način osigurali da biljka zadrži svoju zelenu boju, a ujedno da se dovoljno osuši.

Biljka je obogaćena raznim ljekovitim materijama, a naročito sa glikozid aukubinom, mineralima: željezo, kalij i kalcij, dok su od vitamina najviše zastupljeni vitamin C i K.

Zahvaljujući svim ovim aktivnim sastojcima bokvica deluje kaoantibiotik. Sveže isceđen sok se koristi za lečenje kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti. Blagotvorno deluje i na organe za varenje, pa se preporučuje za lečenje dijareje, zapaljenja sluzokože želuca i čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a neka istraživanja su pokazala da ekstrakt bokvice leči i hemoroide.

Ako bokvicu želite da stavite na ranu ili opekotinu, sveži listovi treba da se iseckaju i popare, a zatim nanesu na ranu.

Čaj se priprema veoma jednostavno – kafenu kašičicu suvih, isitnjenih listova bokvice prelijte s 2d| ključale vode i ostavite da odstoji 20 minuta, a zatim procedite. Čaj možete piti preventivno, a možete ga koristiti i kao obloge za lečenje konjunktivitisa.

Izvor: 5do12.info