U turističkom sektoru prvo se predlaže otvaranje kampova, mobilnih kućica, privatnog smještaja i kuća za odmor. Ono najinteresantnije za mnoge – predlaže se otvaranje kafića i restorana koji imaju terase

plan-restart

Stroge restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa istječu u nedjelju u ponoć i većina će ih, kako je već najavljeno, biti produljena. No isto je tako sigurno – Hrvatska se nalazi pod popuštanjem pojedinih mjera, a premijer Andrej Plenković još je prije nekoliko dana od ministara tražio pripremu pregleda gospodarskih aktivnosti za pokretanje ekonomije, nakon čega će epidemiolozi dati preporuke kako organizirati poštivanje mjera.

Jutarnji list doznao je neke od konkretnih aktivnosti čije je ponovno pokretanje u pripremi, a najiščekivanije mjere relaksacije su one iz turizma. Pritom je već spomenuto i snižavanje cijene cestarine za domaće putnike u iznosu od 10 do 20 posto.

Ovo su ostale mjere:

Loading...

Javni prijevoz – gradske vožnje i prigradske željeznice – za početak bi se odvijale po nedjeljnom redu, vratio bi se prijevoz za terete na relaciji Ancona – Zadar, avionski prijevoz unutar države, kao i dio prometa prema otocima. Predlaže se otvaranje granica za destinacije iz kojih dolaze turisti.

U turističkom sektoru prvo se predlaže otvaranje kampova, mobilnih kućica, privatnog smještaja i kuća za odmor.

Ono najinteresantnije za mnoge – predlaže se otvaranje kafića i restorana koji imaju terase i koji mogu osigurati dovoljnu fizičku distancu između stolova i prisutnih gostiju.

Početi raditi bi trebali i frizerski saloni, ali uz poštivanje svih mjera distanciranja, pojačanu higijenu i nošenje zaštitnih maski.

Razmišlja se o otvaranju trgovina tehničke robe, servisnih radnji, ali i autosalona. O fitness centrima i teretanama, piše Jutarnji list, zasad se još ne razmišlja.

Loading...

Državna matura trebala bi se polagati u lipnju, a završni diplomski ispiti polagat će se u školama i na fakultetima.

Predlaže se hitna izmjena akata za digitalizaciju sustava izdavanja dozvola, brži protok građevinskog materijala, otvaranje svih trgovina s građevinskim materijalom, rješavanje problema stranih radnika na gradilištima, dok u sektoru kulture prve na red dolaze knjižare.

Sudske rasprave do daljnjeg će se odvijati putem videolinka.

Izvor: novilist