Barbara Abičić (22) iz Našica vozačica je kamiona. Prije je bila kuharica, ali ljubav prema tegljačima je prevladala

barbara-kamion

I moj tata vozi kamion, s njim sam stalno bila u blizini kamiona, ali ne znam točno odakle mi ta ljubav. Volim voziti i stalno sam u autu, pa sam odlučila povezati ugodno s korisnim.

Rekla nam je to Barbara Amičić (22) iz Našica, profesionalna vozačica kamiona. Mnogi se čude kad Barbaru, tek malo višu od 160 centimetara, vide kako izlazi iz glomaznoga kamiona. Njezina sićušna figura daleko je od slike kamiondžije kakva se često viđa na cestama, no njoj je to motivacija da sruši sve predrasude o ženama u tom poslu.

DVIJE GODINE U KUHINJI

Loading...

Završila je ugostiteljsku školu jer je htjela biti kuharica, no njezina ljubav prema kamionima ipak je prevladala.

– Radila sam dvije i pol godine u kuhinji i onda sam otišla u kamiondžije. Ništa nije prekinulo moju ljubav prema kuhinji, ali ovo je prevladalo. Vožnja kamiona ipak mi je veća ljubav – kaže te dodaje kako i dalje voli kuhati, ali ne misli se više time baviti. Nije joj bilo lako postati vozačica kamiona. Kad je roditeljima rekla da to želi, nisu bili sretni.

– Nitko nije bio baš sretan, a pogotovo tata, ali sad se naviknuo i mislim da je postao sretan zbog mene – rekla je Barbara. Nitko joj nije vjerovao da će upisati tu struku, položiti ispit i početi voziti. Čak i kad je položila sve ispite, mnogi su sumnjali u nju. Ipak, kaže da je uz sebe imala svoju najveću podršku, sestru Martu.

– Ona je jedina bila vrlo sretna i cijelo vrijeme je bila uz mene dok sam učila, polagala i tražila posao – objasnila je. Kad je rekla kako želi voziti kamion, prvo pitanje koje su joj svi postavljali bilo je: “Tko će ti mijenjati gume?”. Nju je to zbunilo jer i ona zna mnogo muškaraca koji, nakon što im pukne guma, na cesti čekaju da im netko dođe promijeniti gumu. Kaže kako zna promijeniti gumu, ali je to jedna od vrlo rijetkih stvari koje u tom poslu fizički ne može. – Svi ti ljudi koji su mi govorili da to neću moći još su me više potaknuli da se borim i da ne odustajem. Želim pokazati kako nije sve u fizičkoj snazi. Sve se može, samo treba naći način – objasnila je.

SLALA JE MOLBU ZA MOLBOM

Loading...

Kaže da ne zna koliko je molbi za posao poslala jer joj gotovo nitko nikad nije odgovorio. Mučila se tako dugo dok njezin trenutni poslodavac nije čuo kako Barbara želi sjediti za volanom kamiona. Kad je za nju saznao, sam joj je ponudio posao i kaže kako je jedini koji joj je htio dati priliku. Trenutno vozi kamion MAN težine 14 tona, a prije toga je vozila DAF. Kaže da većina reagira pozitivno kad je vide za volanom takve mrcine. – Većinom se svi smiju, a neki i plješću na ulici kad me vide da vozim – kaže nam Barbara.

BUDITE UPORNI

Izvor: pressreader.com