Pa ti budi pametan, pa kupi nemački premijum automobil!

audi-e-tron

Nadrealna situacija se dogodila u Americi, o čemu su pisali lokalni mediji krajem prošlog meseca, to jest pre par dana. Sasvim je jasno da nijedan automobil nije imun na posledice sudara, iako moderni četvorotočkaši često koriste odbojnike otporne na udarce pri brzini kretanja nešto malo nižoj od 20 km/h. Ali, ono što je iskusio Stiven Berns, mogli su da mu prirede samo supruga i proizvođači takozvanih premijum automobila.

Naime, na nalogu koji pomenuti gospodin poseduje na društvenoj mreži Twitter, pojavila se objava o zapanjujućem predračunu koji je izdao lokalni centar nemačke premijum marke Audi, a gde se navodi da je za popravku oštećenog branika modela e-tron, neophodno da se plati astronomska suma novca.

Ako kliknete na priloženi link, uz više fotografija od značaja, videćete objašnjenje Bernsa u kom se navodi da je zadnji deo supruginog e-trona udario drugi automobil pri brzini kretanja koja je na nivou od oko 10 do 15 kilometara na čas. Takođe piše da je električni SUV u ovlašćenom servisu proveo više od šest nedelja, tokom kojih predstavnici germanskog brenda nisu uspeli da saniraju posledice sudara, za šta su okrivljeni problemi u lancu nabavke.

Potreseni Stiven Berns je novinarima američkog specijalizovanog portala Autoevolution naveo da od automobila “teškog” 70 hiljada dolara (!? – u Evropi je izgleda osetno skuplji) očekuje da udarce ovog intenziteta istoleriše bez ikakvog oštećenja, a totalni šok i neverica su nastupili kada je dobio predračun na kom je navedena anticipirana suma za popravku bavarskog lepotana, i to veća od 38 hiljada dolara.

audi-racun

Loading...

Nakon upita za pojašnjenje, cifra je korigovana na malo veću sumu od 31 hiljade dolara, uz pojašnjenje da traženi novac pokriva, između ostalog troškove popravki: zadnjih desnih vrata, krovnog panela, varilačke radove… Da čovek ne poveruje!

Novinari s one strane Atlantika navode da je sreća to što je Berns osigarao automobil, pa je njihovo učešće u trošku svega 500 dolara, ali ne treba biti isuviše mudar pa znati da ovakva “politika” (a zapravo brutalna pljačka) proizvođača (premijum) automobila, predstavlja atak na budžet kupca, jer osiguravajuća društva su profitno orijentisane kompanije koje troškove svog poslovanja pokrivaju iz tekućih prihoda, onih koji se generišu na osnovu naplaćenih premija osiguranja. Što više cene zamenskih delova, veće su i premije, a sve to pokrivaju vozači, odnosno kupci vozila.

I sami smo imali slična iskustva, doduše “s manje nula” i s drugim nemačkim premijum proizvođačem, gde je predstavnik luksuzne marke naplatio kućište (ne i staklo) desnog spoljnog retrovizora u iznosu od 700 evra (sedam stotina evra), pri čemu je cena proizvodnje istog ne više od 5 evra.

Naravoučenije: Kupuj svestan svih implikacija! Prodavac ti ih neće sam reći jer on je trgovac i nije edukovan da bude pošten, već da proda!

Lep je osećaj voziti premijum. Mnogo je intenzivniji osećaj prevare, onaj koji se javlja kada ste prinuđeni da stodinarku platite hiljadarkom

Izvor: autorepublika.com