U travama je spas, kaže Prijedorčanka Mira Grbić, koja već dvije decenije sakuplja ljekovito bilje i liječi svojim originalnim proizvodima iz prirode.

mira-grbic-proizvodi-od-trava

Zarada joj nije prioritet, već uživa u prikupljanju bilja i pomaganju drugima. Kaže, područje između Kozare i Grmeča oduvijek je bilo kolijevka ljekovitog bilja. Kako kaže, tu ima svih ljekovitih trava, osim mediteranskih. Sve što zna o ljekovitom bilju naučila je od majke i bake. I jedna i druga liječile su se ljekovitim biljem i prenosile znanje s koljena na koljeno. Stečeno znanje usavršila je literaturom.

Mira, vaspitačica u penziji, pravi čajeve, sirupe, kapi, kreme i tinkture. Po ovim delotvornim proizvodima alternativne medicine postala je čuvena, a njoj po pomoć dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Loading...

– U narodu vrijedi vjerovanje da za svaku bolest postoji lijek u prirodi. U djelotvornost trava uvjerila sam se kada sam pomogla sama sebi u trenutku kada je medicina prestala da djeluje pri hroničnoj bolesti bubrega. Od tada, pomažem i drugima – priča Mira Grbić.

Njeno višegodišnje iskustvo je pokazalo da su korovi najljekovitije biljke, koje treba brati daleko od prometnih saobraćajnica.

– Korov u sebi ima snagu za opstanak, pa je prenosi na čovjeka. Posebno ljekoviti su kopriva, maslačak, stolisnik, gavez, cikorija, vodopija. Sve to imamo nadohvat ruke, ali nismo baš svjesni blaga koje imamo – priča Mira.

Prikupljanje ljekovitog bilja, njen nekadašnji hobi, danas joj je dodatni izvor prihoda. Priroda Miru opušta, ali i liječi.

Loading...

NANA I RUZMARIN

ZA sinusnu glavobolju pomažu nana, eukaliptus, bor i jela, za visok pritisak i nerve spas je valerijana, a za nizak pritisak najpoznatiji prirodni lijek je ruzmarin, za bubrege najpoznatiji su breza, vresak i suručica.

UROLOŠKI ČAJ

– Godinama pravim urološki i prsni čaj. Urološki čaj se pokazao izuzetno djelotvornim i protiv upale i kamenaca. Prsni čaj između ostalog, sadrži aromatično bilje nanu, majčinu dušicu, lipu, zovu. Pravim i takozvani ženski čaj, ali i biljni melem, koji je kruna mog rada jer sadrži 30 vrsta bilja – kaže Mira.

Izvor: novosti.rs