Protivvirusna aktivnost lijeka “Meflohin” prema uzročniku COVID-19 je dokazana, saopštila je pres-služba ruske Federalne biomedicinske agencije.

hospital-pixabay

„Dokazano je da je ‘Meflohin’ potpuno blokira razvoj citopatskog dejstva virusa SARS-CoV-2 (patogen COVID-19) u ćelijskoj kulturi u koncentraciji 2µg/l.

Ova koncentracija u plazmi postiže se nakon uzimanja lijeka u terapijskim dozama odobrenim za upotrebu kod ljudi“, rekla je direktorka Agencije Veronika Skvorcova, navodi se u saopštenju.

Istraživanja su vršena u Naučno-proizvodnom centru „Farmaceutska zaštita“ Federalne biomedicinske agencije Rusije uz učešće 48. Centralnog naučno-istraživačkog instituta Ministarstva odbrane.

Loading...

U saopštenju se precizira da su istraživanja procjenjivala antivirusno djelovanje lijeka.

U Rusiji je zabilježeno skoro 12 hiljada slučajeva zaraze virusom korona KOVID-19, a 94 osobe su umrle. U mnogim regionima zemlje na snazi je režim povećane gotovosti, građanima se preporučuje da ostanu kod kuće, prekinut je vazdušni i železnički saobraćaj sa drugim zemljama.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona KOVID-19 za pandemiju. Prema posljednjim podacima u svijetu je zabilježeno više od 1,62 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 97 hiljada ljudi.

Izvor: Lepa & Srećna

Loading...