Advertisement

Depresija nije nimalo bezazleno stanje jer često završi kobno, kao što se da primjetiti. Obično druge osobe i ne primjete da je neka osoba u depresiji već neke simptome ne vide ili ih povezuju sa nečim drugim.

depresija

Ipak, dosta je bitno to uočiti kako bismo pomogli toj osobi. Ovo su neke karakteristike”skrivene depresije” tj. oblika depresije kada osoba to krije i ne ispoljava baš:

Osoba ne izgleda depresivno i to dobro prikriva. Nekada je tu lažni osmijeh i “fasada” koja prikriva to koliko je ta osoba tužna i depresivna. To je zato jer ne želi drugima da se povjeri u vezi onoga što je muči.

Lako će im nešto zasmetati i lako će se naljutiti. Dosta toga ih počinje nervirati i razočarani su u mnogo šta.Na neke situacije i pojave više neće reagovati isto.

Obično su te sobe tužne i ponašaju se kao da im je svejedno za dosta toga. Iako nisu konstantno tužne, jer to obično vješto prikrivaju, uočit ćete tugu i barem neke promjene.

Više ne rade neke stvari kao prije, niti aktivnosti koje su prije voljeli i redovno obavljali.

Povlače se u sebe i često će odbijati pozive na izlaske i sl.

Najradije bi spavali jer jednostavno nemaju volje za nečim. Reći će vam možda kako puno spavaju, ali neće cam otkriti pravi razlog tome.

Često se žale da su umorni, a to je jedan od čestih simptoma depresije.

Mijenjaju prehrambene navike, neki će jesti manje i smršati dosta zbog toga istresa, dok će neki tražiti utočište u hrani i prejedati se.

Kako god, ukoliko znate da je neka osoba depresivan, trebate joj pomoći. Najbolje je da se ta osoba okruži voljenim ljudima i više druži, zeza, smije.

I da znate, svaka osoba se nekad osjeti tužno i depresivno. Ipak, ne trebate odustati već se trebate boriti. Razmišljajte pozitivno i pozitivne stvari će se dešavati. Vidjet ćete, bićete vrlo sretni.

Potrudite se, ne prepuštajte se depresivnim mislima i ne izolujte se od drugih je rto je loše. Imajte na umu da niste jedini koji imate probleme i da postoje sobe koje su preživjele dosta gore stvari od vas, ali se ipak bore kroz život visoko uzdignute glave.

Izvor: megagiga.info