U danima žege najugroženiji su srčani bolesnici. Budite oprezni na kupalištima, izbjegavajte gradski prevoz u špicu, a pijacu, samoposlugu i kuvanje obavite najkasnije do 10 ujutru, savjetuje dr Nada Macura.

ljeto-vrucina-zega-foto-reuters

Foto: Reuters

Uzimanje tečnosti, niskokalorične hrane i nošenje adekvatne odjeće, savjeti su portparola Hitne pomoći Nade Macura građanima, povodom veoma toplog vremena koje nas očekuje u narednim danima.

Macura je savjetovala da se pričuvaju srčani bolesnici i osobe koje se pretjerano znoje, jer kada čovjek gubi tečnost i minerale, mogu nastupiti srčane aritmije, kao i oprez na kupalištima i u saobraćaju.

Poželjno je, prema njenim riječima, da građani, ukoliko ne moraju, ne koriste vozila javnog gradskog prevoza u vrijeme, kada se, oni koji rade, vraćaju sa posla. Starije osobe, srčani i hronični bolesnici trebalo bi da obavljaju samo umjerenu fizičku aktivnost i da u nabavku namirnica idu u prepodnevnom periodu do 10 sati, poručila je, takođe, ranije portparol Hitne pomoći.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Kada su visoke temperature vazduha, savjetuje se i zaštita od sunca, boravak u rashlađenim prostorijama ili hladovini, korišćenje lepeza, lagana ishrana sa dosta voća i povrća, uzimanje pet obroka dnevno i izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana.

Izvor: kurir.rs/Tanjug