Normalan oblik stolice trebao bi biti duguljast, glatke mekane površine, a stručnjaci ističu kako bi svaki dan trebalo imati jednu do dvije stolice srednje konzistencije.

stolica

OBLIK STOLICE – normalan oblik stolice trebao bi biti duguljast, glatke mekane površine, a stručnjaci ističu kako bi svaki dan trebalo imati jednu do dvije stolice srednje konzistencije.

1. Stolica u tvrdim komadićima najčešće je odraz prehrane siromašne vlaknima, a upućuje na to da je stolica predugo ostala zadržana u debelom crijevu. Stoga treba povećati unos vlakana koja pospješuju probavu.

2. Voluminozna no grudičasta stolica najčešće upućuje na opstipaciju i dehidraciju. Prehranu je u ovom slučaju važno uravnotežiti biljnim vlaknima, pojačati tjelesnu aktivnost i unos tekućine.

Loading...

3. Stolica u mekim komadićima upućuje na potrebu pročišćavanja crijeva tekućinom i zdravijom prehranom, no ovakva učestala stolica smatra se blagom dijarejom i može biti znak bolesti crijeva.

4. Vodenasta stolica najmanje se zadržava u crijevima, tj. prebrzo prolazi kroz probavni trakt. Prerijetka je, prezasićena vodom i simptom je proljeva. Ukoliko potraje predugo zahtjeva pregled liječnika.

BOJA STOLICE – može varirati i pokazatelj je brojnih stanja i bolesti. Normalna stolica je smeđe boje zbog svog sastava koji čine: voda, bakterije, ostaci crvenih krvnih ćelija i neprobavljive biljne tvari kao što je celuloza uz količine bjelančevina i masti.

1. Crvena stolica je zabrinjavajuća jer pokazuje prisutnost krvarenja iz donjeg dijela probavnog trakta zbog hemeroida ili divertikuloze, ali i ozbiljnijih stanja kao što je karcinom rektuma. No ova boja stolice može biti posljedica konzumiranja crvene hrane kao što je primjerice cikla.

2. Zelena stolica može biti posljedica izlučivanja žuči koja je prebrzo prošla kroz probavni trakt i nije stigla promijeniti boju u smeđu. Može biti posljedica Kronove bolest, konzumacije antibiotika, lisnatog zelenog povrća ili grožđa.

Loading...

3. Žuta stolica može biti znak poremećaja žučne vreće zbog čega dolazi do nepravilnog izlučivanja žuči. Pokazatelj je i infekcije parazitom, stoga ukoliko je ovakva stolica učestala treba posjetiti liječnika i napraviti analizu stolice.

Krv u stolici ne znači kraj svijeta, ali ju je svakako bolje spriječiti, nego liječiti – na vrijeme. Najvjerojatnije se radi o hemoroidima, posebno ako obavljate nuždu s velikim naprezanjem popraćenim s bolovima i krv se javlja na vrhu stolice te na toaletnom papiru.

Ukoliko ipak niste sigurni radi li se o hemoroidima, obavezno se javite svom doktoru!

Izvor: zadovoljna