Đumbir je veoma zdrav, a o njegovim ljekovitostima smo dosta govorili u nekim od prethodnih članaka. Čak ima i antikancerogeno djelovanje.

djumbir1

Dobar je za ublažavanje mučnine, prehlade,za snižavanje šećera itd. Ipak, postoje slučajevi kada ne biste trebali koristiti đumbir. Ovdje ćemo navesti neke od njih:

Trudnoća – Trudnice ne smiju koristiti đumbir jer može dovesti do prijevremenih kontrakcija. Također, isto ne smiju konzumirati biljku senu iz tog razloga.

Dijabetes – Istina je da je đumbir dobar za snižavanje šećera u krvi i zato ga smiju konzumirati osobe koje nemaju dijabetes, ali žele da regulišu nivo šećera. Ipak osobe koje već imaju i dijagnozu i ubrizgavaju sebi inzulin ili piju tablete, ga ne trebaju konzumirati. To je zato jer ćete uz te lijekove previše sniziti šećer i možete pasti u komu.

Također, ako koristite lijekove za regulisanje krvnog pritiska, izbjegavajte ga jer se pritisak može previše sniziti.

Loading...

Izbjegavajte ga i ako koristite lijekove protiv zgrušavanja krvi jer đumbir razrješuje krv.

Hemofilija – Osobe koje imaju hemofiliju ga ne smiju koristiti iz prethodnog razloga.

Osobe koje imaju žični kamenac ga ne smiju koristiti jer đumbir potiče izlučivanje žuči. To je korisno za osobe koje imaju normalnu žučnu kesu. Ipak, ako imate žučni kamenac, stvorit će se više žuči i otežati sve to.

Đumbir koristite ukoliko ne patite od ovih stanja i uvijek se informišite kada je šta ljekovito, a u kojim slučajevima nije.

Izvor: megagiga