Nezamisliva je cifra novca koju žene (a bogami i muškarci) godišnje potroše na raznorazne kreme i losione koji obećavaju zategnutu kožu i mladolik izgled. Ipak, u većini slučajeva se radi samo o propagandnim porukama, bez konkretnih naučnih dokaza koji bi garantovali djelotvornost proizvoda.

zena-bore

Brojna istraživanja su pokazala bi upotreba peptidnih bioregulatora mogla da dovede do prave revolucije u ovoj oblasti. Profesor Hvainson, predsjednik Međunarodnog udruženja za gerontologiju i gerijatriju i šef Instituta za bioregulaciju i gerontologiju u Sankt Peterburgu, posvetio je godine svog rada ovoj problematici.

Ovom temom bavi se od 1980-ih godina, kada su sovjetski vojnici, uslijed izloženosti radijaciji, pokazali znake prevremenog starenja i kada je bilo potrebno pronaći način da se proces starenja uspori.

Nakon brojnih studija, naučnici su otkrili da je uloga peptida u kontrolisanju procesa starenja veoma značajna, jer oni na bore djeluju iznutra.

Loading...

Peptida na tržištu ima u vidu dodataka ishrani, a kako svaki organ koristi određene peptide, takvi dodaci mogu biti namjenjeni krvnim sudovima, jetri, mozgu, pankreasu, očima, bubrezima itd. To znači da su peptidi korisni ne samo za zdravlje i dobar izgled kože, već i za cjelokupni ljudski organizam.

Peptidi se mogu naći u heljdi, pasulju, kestenu, goji bobicama i većina namirnica u kojima se nalaze bjelančevine.

Izvor: srbijadanas.com