Hrvatica iz Zagreba, koja se predstavila kao Ivana H. (27), poslala je pismo ljekaru koji komentariše zdravstvene probleme, Ivana je u pismu navela svoje godine, ali i kakvi je problemi muče.

Foto-ilustracija: Foter.com / Robby Mueller

Foto-ilustracija: Foter.com / Robby Mueller

Imam 27 godina i nikada nisam imala dečka, cijeli život samo učim. Pitam se jesam li normalna. Možda sam frigidna, jer do sada nisam osjetila nikakvu spolnu želju. (Ivana H., Zagreb)

Odgovara prim.dr.sc. Goran Arbanas, psihijatar-psihoterapeut, Vrapče

Ljudi su različiti, netko uživa u učenju, netko se jako zaljubljuje. Pravo je pitanje što vi zapravo želite. Ako uživate u učenju ili smatrate da vam je do sada bilo važno završiti fakultet, to je sasvim u redu. Međutim, ako ste nezadovoljni što nemate vezu i seksualnu želju, stanje je malo drugačije.

Pitanje je i želite li nekoga s kime biste bili u emocionalnoj vezi ili želite nekoga s kime biste ušli u seksualni odnos. Postoje aseksualne osobe koje nemaju želju za seksualnošću, no žele intimnost, bliskost, prijateljstvo. S druge strane, postoje asocijalne osobe koje se groze svake bliskosti i intimnosti. Kojoj skupini vi pripadate?

Dakle, ja bih vaše pitanje “jesam li normalna?” promijenio u “što zapravo želim?” te vam savjetovao da krenete u tom smjeru, a ne da razbijate glavu time jeste li normalni, frigidni ili nešto treće.

Izvor: jutarnji.hr