Prije mnogo godina jedan čovjek je rješio da pomogne siromašnoj djeci na jedan veoma poseban način. On je u to uložio mnogo više od vremena i novca. Prenijeo je svoju ideje na ljude širom zemlje i inspirisao ih da se pridruže njegovom projektu.

Pogledajte šta je ovaj nevjerovatan čovjek uradio.

Raješ Kumar Šarma je 1989. napustio fakultet nakon prve godine zato što je njegova porodica upala u finansijske probleme

kumar

Kao vlasnik male prodavnice u siromašnom dijelu Delhija, često je po okolini viđao djecu koja se igraju napolju umjesto da idu u školu.

Loading...

Pošto je želio da pomogne ovoj siromašnoj djeci koja su živjela u barakama i kolibama u okolnim selima, Šarma je prije 5 godina pokrenuo inicijativu “Besplatna škola ispod mosta”

skola-ispod-mosta (1)

Ova učionica bez zidova nalazi se ispod metro mosta pored rijeke.

Većina ove djece poticala je iz porodica emigranata, poljoprivrednika, lokalnih radnika i vozača rikši. Ova djeca nisu imala mogućnost za kvalitetno školovanje zbog viskokog stepena siromaštva i nepismenosti, kao i lošeg državnog obrazovnog sistema.

Časovi počinju u 9 i traju do 12 svakog dana

Loading...

skola-ispod-mosta (2)

Dječaci nakon toga idu na časove u državnoj školi. Nažalost, djevojčice moraju da idu u redovnu školu ujutru, pa mogu da pohađaju “besplatnu školu” samo praznicima. Šarma želi da započne i popodnevne časove za djevojčice.

Djeca na ovim časovima uče da čitaju i pišu

skola-ispod-mosta (3)

Sem toga uče Hindi i Engleski jezik, fiziku, matematiku, istoriju i geografiju. Cilj ovih časova je priprema djece za upis u bolje državne škole.

Loading...

Sem predavanja u školi ispod mosta, Šarma se posvetio i podučavanju siromašne djece u drugim dijelovima grada

skola-ispod-mosta (4)

Iako postoji ogromna razlika između kvaliteta nastave u državnim školama i “besplatnoj školi”, Šarma nije obeshrabren

skola-ispod-mosta (5)

“Ohrabrujem svoje učenike da se upisuju i u državne škole da bi se i na taj način izborili sa siromaštvom.” – izjavio je Šarma za “Hindustan Times”.

Loading...

Svi predavači u “besplatnoj školi” učestvuju dobrovoljno iz želje da pomognu svojim učenicima

skola-ispod-mosta (6)

Predavači navode da su njihovi učenici vrijedni i inteligentni i da im je samo potrebno malo usmjeravanja.

“Besplatna škola” je stekla međunarodnu slavu 2011. i od tada su se brojni volonteri pridružili Šarminom projektu

skola-ispod-mosta (7)

Loading...

Trenutno više od 200 djece pohađa nastavu ispod mosta, a stotine djece koja su završila sa časovima uspješno su prošla testove za prijem u bolje državne škole.

Darežljivi ljudi su donirali radni materijal, stolice, toalete i svoje vrijeme

skola-ispod-mosta (8)

Ono što je nekada bila prašnjavo, zapušteno parče zemlje ispod mosta postalo je nevjerovatna, živahna sredina za razvoj potencijala.

Izvor: fokuzz.com