Više od trećine života provodimo u spavanju. Odmor i cjelokupno zdravlje organizma zavise od toga u kom položaju spavamo i šta radimo prije nego što se ušuškamo u topao mekan krevet. Prikupili smo za vas preporuke čitave plejade specijalista, o tome kako treba pravilno spavati, da bi se riješili ili izbegli postojeći zdravstveni problemi.

Bol u ramenima

Bol-u-ramenima

Ako vas bole ramena kada se probudite, izbjegavajte spavanje sa strane. Takođe izbjegavajte spavanje na stomaku jer izaziva asimetričnost ramena. Najbolji položaj je na leđima. Stavite jastuk (najbolje ortopedski) ispod glave. Uzmite još jedan jastuk i zagrlite ga na stomaku.

Na ovaj način će vam ramena biti u pravilnom položaju. Ako ne volite da spavate na leđima, spavajte sa strane ali ne na bolnoj strani. Povucite noge blago ka gore i postavite jastuk između koljena. Izbjegavajte da stavljate ruku ispod glave.

Loading...

Bol u leđima

Bol-u-leđima

Ako vas bole leđa, održavanje pravilne kičme je vrlo važno. Ako imate stari dušek, vrijeme je da nabavite novi. Spavanje na leđima je najbolja pozicija za vas. Postavite jastuk ispod koljena, povratite pravilan položaj kičme i smanjite napetost u tetivama. Dodahte i mali umotan peškir ispod donjeg dijela leđa kao dodatnu podršku.

Ako volite da spavate na stomaku, postavite jastuk ispod stomaka i karlice. Ako volite da spavate sa strane, najbolje je da budete u fetalnom položaju. Blago povucite noge ka grudima, sa prirodno zaobljenim leđima.

Bol u vratu

Loading...

Bol-u-vratu

Kao i bol u leđima, vratu takođe treba podrška. Spavanje na leđima sa jastukom ispod glave i obje ruke je najbolja opcija za vas. Oprezno birajte jastuke, najbolje da budu ortopedski. Ako volite da spavate sa strane, postarajte se da vam jastuk nije previše visok.

Idealna visina treba da bude u visini vaših ramena, jer potpomaže pravilnom položaju vrata. Ako volite da spavate na stomaku, uzmite najtanji jastuk koji imate. Spavanje na jednoj strani cijelo veče loše utiče na vrat.

Ne možete da zaspite

Ne-možete-da-zaspite

Loading...

Teško je otići u krevet bez telefona ili računara, ali bi trebalo. Ovo vrlo pomaže ako želite da zaspite. Svjetlost ekrana utiče na ciklus spavanja. Izbjegavajte konzumiranje kofeina, energetskih i gaziranih pića, crnog čaja i čokolade – bar noću, 6 sati prije spavanja. Vježbajte ujutru i posljepodne, jer pomaže cijelom tijelu i poboljšava cirkulaciju krvi.

Ne možete da spavate

Ne-možete-da-spavate

Ako se često budite usred noći, trebalo bi da prestanete da koristite gedžete prije spavanja, kao i alkohol. Alkohol remeti balans vode i utiče na ciklus spavanja. Takođe provjerite temperaturu u sobi – idealna treba da bude između 20 i 22 stepena.

Hrkanje

Loading...

Hrkanje

Izbjegavajte spavanje na stomaku, jer u ovom položaju tkivo grla i jezik padaju unazad i dužavaju disajne organe. Oprezno izaberite jastuk. Previše mekani mogu da izazovu da vam glava utone unazad, zbog čega je dobro da koristite bar još jedan jastuk. Spavanje sa strane je dobro, jer vam je glava u prirodnom položaju i ništa ne ometa disajne organe.

Bol u nogama

Bol-u-nogama

Bol u nogama je obično iznenadan grč ili zatezanje mišića nogu, stopala ili butina. Skoro 80% ljudi pati od ovog problema, bez obzira na starost. Ovo je često povezano sa nekom bolešću, oštećenjem nerava ili nedostatka elemenata.

Loading...

Ako često imate ovaj problem, obratite se ljekaru. Jedan od najboljih načina da zaustavite grč je da protežete i ojačate mišiće. Samo zapamtite: ako želite da postignete dobre rezultate, treba redovno da vježbate.

Drugi problemi

Drugi-problemi

Ako imate čestu gorušicu, dobra ideja je da spavate na lijevoj strani, jer ova pozicija sprečava sadržaj stomaka od vraćanja u jednjak, sprečavajući samim tim gorušicu. Da li imate bolove ili grčeve u nogama zbog loše cirkulacije?

Koristite jastuk ispod nogu kako bi noge bile malo izdignute. Takođe, pokušajte malo da ih istrljate ili izmasirate prije spavanja. Izbjegavajte kafu najmanje 6 sati prije spavanja.

Izvor: fokuzz