‘Sreća je vještina, emotivni balans je vještina, saosjećanje i altruizam su vještine i baš kao vještine se moraju i razvijati. To se uči.’- Matje Rišar

najsretniji-covjek

Matje Rišar je francuski budistički monah koji trenutno živi u manastiru Shechen Tennyi Dargyeling u Nepalu.

Javnosti je poznat i kao “najsrećniji čovjek na svetu”. Naime, 2009. godine na Univerzitetu Viskonsin, neurolog Ričard Dejvidson je priključio čak 256 senzora na glavu ovog monaha, u okviru tada početnih istraživanja neuroplastičnosti ljudskog mozga (sposobnosti za promjene). U ovom istraživanju učestvovale su stotine naprednih praktičara meditacije. Rezultati su bili nevjerovatni.

Tokom meditacije saosjećanja Rišarov mozak proizvodi nikada do tada zabilježen nivo gama talasa (onih povezanih sa sviješću, pažnjom, učenjem i pamćenjem). Takođe, zapažena je i ekstremna aktivnost lijevog prefrontalnog korteksa, dijela mozga koji povećava sposobnost za sreću i smanjuje negativnost.

Meditacija nije samo blaženstvo pod mangovim drvetom, ona mijenja vaš mozak i samim tim mijenja vas“, rekao je 66-godišnji budista koji je inače doktorirao u oblasti ćelijske genetike. Međutim, on je napustio naučnu karijeru kako bi se posvetio religiji. On vjeruje kako meditacija mjenjajući naš mozak može pojačati sreću baš kao što dizanje tegova pojačava tonus mišića. Rišar je i osnivač dobrotvorne neprofitne organizacije Karuna-Shechen, koja u Indiji, Nepalu i Tibetu radi na zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i socijalnim uslugama.

Izvor: lovesensa.rs