Štedne i tzv ekološke žarulje sadrže živu. Živa je moćni neurotoksin koji je naročito otrovan za djecu i trudnice. Živa je posebno otrovna po mozak, živčani sustav, jetru i bubrege.

stedne-zarulje

Mnogi od nas su s ciljem da uštede energiju i novac zamijenili stare standardne žarulje sa novim ekološkim svjetiljkama koje štede energiju.

Međutim, nova generacija energetski učinkovitih žarulja je toliko otrovna da je Agencija za zaštitu okoliša SAD pokrenula izvanredni protokol koji se provodi u slučaju lomljenja žarulja i oslobađanja otrovnog plina.

Studija koju su proveli znanstvenici Fraunhofer Wilhelm Klaudic Instituta je pokazala da ove žarulje, ukoliko se slome u zatvorenom prostoru, ispuštaju 20 puta veću količinu žive od maksimalne dopuštene.

Energetski učinkovite žarulje mogu uzrokovati:

Loading...

Vrtoglavicu
Glavobolje
Migrene
Napade epilepsije
Umor
Nemogućnost koncentracije
Nervozu

1. Ekološke žarulje sadrže živu

Živa je moćni neurotoksin koji je naročito otrovan za djecu i trudnice. Ona je posebno otrovna po mozak, živčani sustav, jetru i bubrege. Ona također može izazvati oštećenje kardiovaskularnog, imunološkog i reproduktivnog sustava. Živa može dovesti do pojave tremora, nervoze, nesanice, gubitka pamćenja, glavobolje, raka i Alzheimera.

2. Ekološke žarulje mogu uzrokovati rak

Novo istraživanje koje je proveo Peter Brown u Berlinu je pokazala da ove žarulje sadrže otrovne karcinogene koji mogu uzrokovati rak:

Fenol, blago kiseli otrov u obliku kristala koji se dobiva iz katrana i koristi se u kemijskoj industriji.
Naftalen, zapaljivo spoj u obliku kristala koje nastaje destilacijom katrana, a koje se koristi u preparatima za odbijanje moljaca i kao sirovina u kemijskoj industriji.

Loading...

Stiren, nezasićeni tekući ugljikovodik koji se dobiva kao sporedni proizvod pri proizvodnji petroleja.

3. Ekološke žarulje emitiraju veliku količinu UV zračenja

Lampe koje štede energiju emitiraju UV-B zračenje i male količine UV-C zračenja. Opće je priznato da UV zračenje šteti koži (uzrokuje rak kože) i očima. Zračenje iz energetski učinkovitih žarulja izravno utječe na imunološki sustav i oštećuje kožno tkivo do te mjere da onemogućuje formiranje vitamina D.

Konačno, ove žarulje su toliko otrovne da se ne trebaju bacati u redovno smeće. One predstavljaju opasni otpad.

Ukoliko polomite jednu u kući, otvorite prozore i vrata i napustite kuću na bar 15 minuta kako biste minimalizirali izlaganje otrovnom plinu.

Izvor: novi-svjetski-poredak.com