Do prije samo nekoliko dana 15-godišnji Benjamin Ferhatović spavao je na betonu u napuštenom lokalu u centru Brčkog… Tu je proveo sedam mjeseci, pokrivajući se samo jaknom za vrijeme ledenih zimskih noći. Stomak je punio samo onda kada bi mu se neko od dobrih ljudi smilovao i kupio mu nešto za jelo. Hranile su ga gazde lokala jer bi im ponešto uradio, kako piše avaz.ba.

djecak-beton

Sve je počelo prije nešto više od pola godine, kada ga je, kako nam je ispričao, u pola noći otac istjerao iz kuće u naselju Suljagića Sokak, u kojoj sad otac živi sa svojom novom ženom, s kojom ima dijete.

– U pola noći u sobu mi je uletio otac i rekao mi da se gubim iz kuće te da sam dosta bio kod njega. Majku sam izgubio prije sedam godina, poginula je u saobraćajnoj nesreći – ispričao nam je Benjamin.

Loading...

U više navrata nakon toga dječak je putem društvenih mreža tražio pomoć dobrih ljudi. Čak se obratio i Centru za socijalni rad, ali mu nisu mogli pomoći. Problem je bio u tome što Benjaminovog imena nema u matičnoj knjizi rođenih, nema rodni list niti drugih dokumenata.

Nakon sedam mjeseci, dosta toga se promijenilo…

BenjaminBrcko

– Prije nekoliko dana putem Facebooka kontaktirao me Faruk Begić, koji živi van BiH. Pružio mi je krov nad glavom. Rekao mi je da odem do njegove kuće u Brčkom, gdje živi njegova punica koju je o svemu obavijestio, te da će mi ona dati ključeve. Tu mogu biti koliko god želim – kazao je Benjamin.

Loading...

Ukoliko ga bude slušao, rekao mu je Begić, imat će sve što imaju i njegova rođena djeca. Čak je kazao i to da ga sada smatra svojim djetetom.

Ovaj čovjek velikog srca, ispričao nam je Benjamin, osim što mu je pružio krov nad glavom, obećao je i odjeću, hranu i sportsku opremu, budući da Benjamin trenira fudbal u FK Dizdaruša.

Velika podrška trenera

Iako mu je tek 15 godina, a život ga nije nimalo mazio, Benjamin nije klonuo duhom te je veseo i nasmijan momčić koji se, kao i njegovi vršnjaci, rado okreće za curama. Njegova najveća ljubav je fudbal, a veliku pomoć pružio mu je trener koji mu je davao odjeću i kod kojeg se kupao dok je bio beskućnik.

Izvor: avaz.ba