Jedan Sirijac koji živi u njemačkom Montabauru sa četiri žene i čak 23 djece prema procjeni financijskih stručnjaka trebao bi za sve njih, od njemačkog Ureda za socijalnu pomoć primati nevjerovatnih 30.030 eura, piše Fenix magazin.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Hubert Königstein, diplomirani financijski stručnjak, koji je napravio procjenu primitka socijalne pomoći obitelji, te je usporedio s godišnjom zaradom u Njemačkoj najslabije i srednje plaćenih zanimanja, ustvrdio je kako jedna njemačka obitelj s tolikim brojem djece ne bi mogla bez pomoći države opstati.

– Zanimljivo je kako možete imati tako veliku obitelj u Siriji u kojoj nemate pomoć. U Njemačkoj bi to bilo nemoguće – jasno će Königstein.

Dotični je naime izračunao kako jedan prosječni radnik u Njemačkoj mjesečno prima 2, 461 eura bruto. U Njemačkoj se oporezivanje dohotka određuje prema klasama koje uključuju bračni status, djecu, visinu primanja bračnog partnera, te ako ste samac. Prema Klasi 1 (samac) bez supruge i djece, to iznosi 314,33 eura poreza što znači da bi u Njemačkoj 95,5 radnika radilo samo za tu obitelj.

– Oni bi radili čak tri dana samo za tu jednu obitelj- objasnio je Königstein..

Loading...

Njemačka, navodi dalje, svojim zakonom o socijalnoj pomoći ljudima, ne samo izbjeglicama i doseljenicima već i samim Nijemcima daje do znanja da je bolje širiti obitelj, odnosno imati što više djece i primati pomoć, nego se zaposliti i raditi.

Ti ljudi, kaže Königstein, koji bi radili za pomoć jednoj sirijskoj obitelji sa druge strane preživljavaju od svojih mjesečnih plaća dok izbjegličke obitelji uživaju u njemačkoj socijalnoj pomoći, prenosi Fenix magazin.

Savez njemačkih sindikata koji je ovu analizu objavio na svojim stranicama ne želi ukinuti pomoć izbjeglicama i onima koji je trebaju, već dati pravo radnicima u Njemačkoj da sami odlučuju kome će ići porez od njihovih plaća.

Izvor: slobodnadalmacija.hr