Mali Kejleb je doživeo stravičan sudar. Skoro sve kostu u telu su mu bile polomljene, a mozak je pretpreo teške povrede. Lekari su davali vrlo male šanse za oporavak, ako ne čak i nikakve. Ali, tad se u Kejlebovom životu pojavio zlatni retriver…

kejleb

Kejleb Hauard iz SAD-a imao je svega šest godina tog dana kad se bezbrižno vozio s roditeljima u automobilu. Međutim, taj dan nije bio kao i drugi. Čeoni sudar prekinuo je njegovo detinjstvo, a zamalo i život.

Bile su mu polomljene kosti, a mozak teško povređen s milionima uništenih ćelija. Njegovi roditelji slomljenog srca gledali su kako se njihov sin gotovo pretvorio u biljku. Od veselog dečaka ostala je samo nepokretni duh.

Bio je na nekoliko operacija da bi mu kosti vratili na mesto, ali trebalo je i mozak vratiti u normalu. Iako je kod takvih povreda teško prognozirati ishod, lekari su roditeljima otvoreno rekli da su šanse za oporavak veoma male.

Jednog dana, očajnim roditeljima predložili su da pokušaju s terapeutskim psom. Dodeljen mu je zlatni retriver po imenu Pukovnik (Colonel). Već nakon mesec dana intenzivnog druženja osetio se veliki napredak.

Loading...

Dečak je povratio kontrolu nad svojim rukama, a što je jednako bitno, pas mu je pomogao da ponovo oseti uzbuđenje i radost. Među prvim rečenicama koje je izgovorio bila je i ova: “Mislim da on mene mnogo voli!”. Lekari smatraju da je ovo odličan primer koliko terapeutski psi mogu biti neophodni u oporavku bolesnika.

– Deca poput Kejleba, koja pretrpe ovako teške ozlede, često su depresivna i nedostaje im motivacija da bi povratili pokretljivost tela. Colonel pomaže u takvim slučajevima, jer uporno pokušava da se igra s malim pacijentom i tako ga motiviše. Odmah od početka videlo se da se Kejlebova pažnja menja čim bi ugledao psa – objasnila je terapeutkinja Liua Barns.

kejleb.jpg1

Ovaj emotivni video prikazuje malog Kejleba na početku terapije, a potom kako mu se kroz druženje s kucom vraćaju funkcije. Životinja je nekako uspela da aktivira buđenje dečakovog mozga, a to je bila najvažnija stvar na njegovom putu ka neverovatnom oporavku.

Izvor: eklinika