Svakodnevni život pred nas donosi brojne stine probleme kada su garderoba i obuća u pitanju. Zbog mnogih od njih često bacimo neki komad odjeće ili par obuće,  jer smo mislili da mu nema spasa.

Pogledajte 17 fenomenalnih trikova za popravljanje pokvarene, iscjepane, isflekane garderobe i oštećene, stare, izobličene obuće! Produžite vijek svojih omiljenih odjevnih komada!

1. Spriječite ćebanje džempera – Sigurni smo da vas ovo prosto izluđuje! Tek ste kupile džemper, a on je počeo da se ,,ćeba” na mjestima gdje ima kontakt sa tašnom, jaknom, farmerkama… Ovo vrlo lako možete spriječiti uz pomoć jednostavnog trika.

Stavite džemper u plastičnu kesu sa hermetičkim zatvaračem, pa ga smjestite u zamrzivač i ostavite preko noći. Ako imate kašmirski ili vuneni džemper koji se stalno ćeba, svaki put prije nošenja ga smjestite u zamrzivač. Izvadite ga i kada se ugrije, spreman je za nošenje.

dzemper

2. Preskočite pranje farmerica uz jednostavan trik. Smjestite farmerke u plastičnu kesu, pa ih stavite u zamrzivač da prenoće. Neprijatni miris će nestati, a vaše farmerke će biti svježe kao da su tek oprane. Ovako ćete smanjiti ispiranje boje uzrokovano prečestim pranjem i vaš omiljeni par džinsa će biti duže nov!

Loading...

farmerke-u-ledu

3. Uklonite žute fleke ispod pazuha uz pomoć sode bikarbone i limuna. Pomješajte limunov sok sa malo vode i koristeći staru četkicu za zube istrljajte fleku. Trebalo bi odmah da nestane. Ukoiko ovo ne djeluje napravite malo agresivniju mješavinu – pomješajte sodu bikarbonu, vodu i par kapi limunovog soka da napravite pastu. Nanesite je na fleku, ostavite da djeluje 10ak minuta, pa isperite mlakom vodom.

limun-soda

4. Eliminišite neprijatne mirise uz pomoć votke – Ukoliko nemate vremena da operete majicu, a planirale ste da je obučete, sipajte votku u flašicu sa pumpom i isprskajte cijeli komad garderobe. Ostavite da se osuši i nakon toga majica je spremna za nošenje. Alkohol iz votke će eliminisati sve mirise uzrokovane razvojem bakterija.

vodka

5. Uklonite fleku od pudera uz pomoć pjene za brijanje – Ukoliko je na majici kada ste je skidale ostala fleka od pudera treba da se poslužite pjenom za brijanje kako biste je efikasno ulonile. Istrljajte fleku malom količinom pjene prije nego što je ubacite na pranje.

Loading...

sprej-brijanje

6. Lak za kosu za uklanjanje fleke od karmina sa odjeće – Ukoliko je na vašoj omiljenoj bluzi ostala fleka od karmina, ne paničite! Reagujte brzo – uzmite lak za kosu i naprskajte ga preko traga karmina (osim ako se bluza ne pere samo u hemijskom čišćenju). Ostavite da djeluje par minuta, istapkajte fleku čistim tuferom i majicu bacite na pranje.

lak-za-kosu

7. ,,Zategnite” naočare uz pomoć laka za nokte – Ukoliko je šraf na vašim omiljenim naočarama za sunce popustio, a pri ruci vam nije šrafciger, problem privremeno možete riješiti uz pomoć providnog laka za nokte. Par kapi namažite na zglob i ostavite da se osuši. Ovo će privremeno učvrstiti naočare.

cvike

8. Učvrstite razlabavljeno dugme uz pomoć laka za nokte – Providni lak za nokte vam može priskočiti u pomoć i kod razlabavljenog dugmeta na košulji. Ukoliko ste primjetile da je konac popustio i da će dugme vjerovatno otpasti jednostavno natapkajte konac sa malo providnog laka. Ovo će spriječiti dalje rašivanje.

Loading...

lak-za-nokte

9. Skinite fleke sa antilop obuće uz pomoć turpije za nokte – Ukoliko na svojoj obući od antilopa imate upornu fleku koja ne može da se skine klasičnim čišćenjem, upotrijebite mekšu stranu turpije za nokte i ,,istuprijajte” fleku napolje!

cipela

10. Uklonite fleke od vode sa kožne obuće – Ukoliko je na vašim čizmama ostalo nekoliko fleka od vode, snijega, kiše ili soli jednostavno im vratite sjaj uz pomoć sirćeta. Staru četkicu za zube umočite u bijelo ili jabukovo sirće i istrljajte fleke. Nestaće dok ste rekle keks!

ocat

11. Uklonite crni trag sa obuće uz pomoć vazelina – Ovo je zaista iritirajuće! Kada na nude salonkama vidimo crni trag prosto poludimo, zar ne? Ne očajavajte, ovaj problem se lako rješava uz pomoć štapića za uši i vazelina. Istrljajte crnu fleku i odmah će nestati.

Loading...

vaseline

12. Vratite sjaj kožnoj obući uz pomoć kreme za lice – Obuća, pogotovo zimska, mora redovno da se njeguje i održava kako bi duže trajala. Ukoliko nemate kremu specijalizovanu za obuću, jednostavno koristite onu za lice. Namažite čizme / cipele i istrljajte ih starim peškirom kako biste im povratile sjaj!

cipela2

13. Soda bikarbona protiv neprijatnih mirisa sportske obuće – Čim izujete patike u kojim se trenirali pospite ih sodom bikarbonom (iznutra). Ona će upiti znoj i spriječiti razmnožavanje bakterija koje stvaraju neprijatne mirise.

soda-bikarbona

14. Povratite sjaj lakovane obuće uz pomoć sredstva za čišćenje prozora – Jednostavno prsnite malo proizvoda na tufer i istrljajte obuću. Ovo će joj odmah vratiti sjaj!

Loading...

windex

15. Popravite brushalter uz pomoć flastera za stopala – U drogerijama postoje flasteri koji služe za zaštitu stopala na mjestima gdje obuća vrši trenje ili postoji šav koji vas žulja i bode. Isti flaster možete upotrijebiti za popravljanje brushaltera čije vas žice bodu.

brushalter

16. Zaustavite ,,žicu” na čarapi u pomoć laka za nokte – Ovo je možda i najstariji trik! Kada vam se stvori rupa na čarapi zaustavite njeno širenje niz nogu uz pomoć providnog laka za nokte. Nanesite mali količinu uz rubove rupe i to će zaustaviti dalje paranje!

carape

17. Sredite zaglavljeni rajsferšlus uz pomoć vazelina – Kada rajsferšlus zapne najgora stvar koju možete da radite jeste da na silu vučete i pokušavate da ga pomjerite. Tako ćete samo sve pokvariti i upropastiti omiljenu jaknu. Umjesto toga, na štapić za uši nanesite malo vazelina pa njime istrljajte mjesto gdje se zaglavio.

rajfeslus

Izvor: mogujatosama.rs