“DigniCap” je uređaj dizajniran tako da ohladi kožu, smanjuje cirkulaciju krvi kod oboljelih od raka koji idu na hemoterapiju. Na taj način smanjuje se gubitak kose.

kapa1

Ovaj uređaj zovu i rashladnom kapom, a trenutno je još u fazi testiranja u Australiji. Prvi rezultati su vrlo obećavajući, a pacijenti koji su je isprobali, oduševljeni su.

Jedna od njih je i Belinda Evans (40) kojoj je krajem 2015. godine dijagnostikovan rak dojke.

“Dijagnoza je došla niotkuda. Nisam to očekivala, ali zapravo niko ne očekuje da će dobiti rak. Imala sam operaciju krajem oktobra kada su mi uklonili lijevu dojku. Tad sam rekla svom onkologu kako bih željela da odložim hemoterapiju jer sam željela da odem u posjetu sestri i njenoj bebi, a tada sam željela da imam kosu na zajedničkim fotografijama”, ispričala je novinaru Daily Maila.

Loading...

Onkolog joj te tada predložio da bude dio istraživanja revolucionarne kape.

“Rezultati su fantastični. Gubitak kose je minimalan. Osim toga, kosa je počela ponovo da mi raste i imam priliku da živim normalnije. Nadam se da će “DigniCap” uskoro biti dostupna i drugim pacijentima i tako im barem malo pomoći da tok liječenja bude lakši, a oni pozitivniji”, dodala je.

Izvor: alo