Zeničanin E.P. (puni podaci poznati redakciji) kontaktirao je redakciju “Avaza” sa namjerom da čitaocima podijeli iskustvo najnovije internet prevare, koja postaje sve perfidnija i skrivenija.

slika2

– Dobio sam email o navodnom nasljedstvu, a pošiljac je neki advokat. Država slanja – Togo, Afrika. Nasmijao sam se, jer ja i prijatelji često dobijemo niz takvih poruka i čisto iz šale sam odgovorio. Onda su uslijedili drugi emailovi, razgovori, a onda i pozivi na telefon.

Ovaj Zeničanin kaže da je vodio duge telefonske razgovore i da je provjerio potvrdivši da je poziv upućen sa broja koji ima predznak +228, što je nacionalni kod ove afričke države.

On navodi da im je od početka govorio da zna za takve vrste prevara i da ga ustvari samo zanima šta ustvari žele osim njegovog novca, ali se oni nisu obazirali. Nije se radilo o automatizovanim porukama, jer su više puta razgovarali.

Loading...

– Nastavili su mi slati “dokaze”, skenirane papire, a ja sam rekao da ću ići u razgovorima dok ne zatraže novac. Onda su poslali skenove kreditne kartice navodno otvorene na moje ime, te rekli da očekujem paket sa papirnatim dokazima o nasljedstvu, kao i dokumente o kartici, koje trebam da im ispunim i vratim, s tim da kartica odmah postaje funkcionalna. “Kvaka” je bila u troškovima pošiljke DHL-om od 155 američkih dolara. Shvatio sam da ja trebam platiti pošiljku, da bi je oni poslali, kaže ovaj Zeničanin.

U policijskim agencijama u BiH više puta su isticali upozorenje da građani ne nasjedaju na poruke ili emailove o “nasljedstvu”, “zaboravljenim rođacima” ili još češće “primamljivim poslovnim ponudama”, ukoliko se za bilo kakvu realizaciju treba unaprijed platiti novac. Copyright © Zenicablog – Zenica 2005. – 2015. Vlasnik autorskih prava UG Zenicablog. Kopiranje i prijenos sadržaja samo uz pismenu dozvolu!Tekst je izvorno objavljen na portalu www.Zenicablog.com. Prenošenje dozvoljeno samo uz pismenu dozvolu. Nelegalno prenošenje sadržaja podliježe pod odredbe Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, Službeni glasnik BIH broj 7., od 10. aprila 2002. GLAVA III – AUTOR I PRAVA AUTORA – Član 12.

slika1

Izvor: zenicablog