Kroz selo Githorn u Holandiji nikada nije prošao automobil, a njegovi stanovnici žele da tako i ostane. Njima je za saobraćaj sasvim dovoljna mreža pešačkih mostića i kanala kojima kruže nečujni šapat-čamci. Githorn je „Venecija severa”.

githorn-pixabay

Na ovaj prostor voda je došla davne 1170. godine tokom masivne poplave koju je donijela oluja na Sjevernom moru. Naselje se razvilo 1230. godine, kada su se doselile izbjeglice sa Mediterana. Našli su mnogo rogova divokoza koje su vjerovatno stradale u poplavi. Tako je nastalo ime sela. Prvobitno se zvalo Gejtenhorn (koziji rog), ali je tokom vremena zbog lakšeg izgovora postalo Githorn.

Selo je raslo na specifičan način zahvaljujući tehnologiji eksploatacije treseta. Iskopano tresetno zemljište je miješano sa drugim zemljištem u koritima i razbacivano po okolini da se dobro prosuši. Cijeđenje treseta je dovelo do formiranja većih i manjih jezera. Da bi se lakše transportovao, kopani su kanali. Na malim ostrvima koja su ostajala između njih ljudi su počeli da grade kuće. Sve do polovine prošlog vijeka, Githorn je bio veliko gradilište. Danas je raj na zemlji. Ostrvca su povezana malenim mostovima, a za saobraćaj se koriste čamci sa nečujnim elektro-motorima, poznati kao šapat-čamci.

Polovinom prošlog vijeka selo Githorn se proslavilo, kada je čuveni holandski reditelj Bert Hanstra u njemu snimio scene za komediju. To je bilo jedino doba kada je mir Githorna narušila najezda bučnih turista. Selo je i danas poznata turistička destinacija, ali bez euforije koja je obijeležila njegovu filmsku prošlost. Stanovnici i posjetioci danas uživaju u miru i tišini, u čemu i vi možete uživati u pet minuta plovidbe na koju vas vodimo:

Izvor: medias.rs