Žene kada postanu majke, shvataju da im se život mijenja. Žena se tada suočava sa brojnim izazovima i prinuđena je mijenjati neke stvari, navike, ali ipak vrijedi sve to.

dijete-skola-1Vrijedi jer imate svoje dijete, a neke stvari će nas vjerovatno namučiti, ali će nam kasnije faliti. Npr. dojenje, buđenje u pola noći, dovođenje djeteta u školu. Uživajte i živite u tim momentima. O tome govori i ovo pismo” Posljednji put” koje je jedna majka uputila drugim:

“Prvi put kada zagrlite svoje dijete nećete više biti iste osobe. Možda ćete poželjeti da se vratite u vrijeme kada niste imali dijete i kada ste bili slobodni. Sada se sve mijenja, određene radnje i navike vam počinju zamjenjivati mijenjanje pelena, buđenje u pola noći na dječiji plač.

Možda vam sve to zvuči kao dosadna svakodnevnica, ali nipošto ne zaboravite da postoji posljednji put za sve. Da će doći posljednji put kada ste hranili bebu jer će kasnije početi samostalno jesti. Doći će posljednji put kada ste im oprali kosu, posljednji put za držanje njihove ruke dok hodate ulicom.

dijete-skola-2Nećete više mijenjati pelene, niti se buditi navečer na njihov plač. Pjevat ćete im pjesmice, ali kasnije nećete jer će doći posljednji put i za to. Odvest ćete ih u školu, ali sljedeći put već to nećete raditi jer mogu sami. Čitat ćete im priče pred spavanje, čistiti kada se isprljaju i sve ćete to raditi posljednji put.

Poenta je to ne znamo kada će za nešto doći i taj posljednji put. Zato uživajte u tim trenucima dok traju. Uživajte u dojenju, mijenjaju pelena, igranjem sa decom jer će i za to doći posljednji put. Kada prođu, nedostajat će vam.

Izvor: megagiga.info