Automobili s dizel motorima su veoma popularni na domaćem tržištu. Danas govorimo o dizelskim motorima koje je potrebno izbjegavati. Bolje bi bilo da ne kupujete polovni automobil s jednim od ovih motora.

Pazite na motore 3.0 dCi, CDTi i TiD

 

opel_vectra

Automobili: Renault Avantime, Renault Espace, Renault Vel Satis, Opel Vectra C, Opel Signum, Saab 9-5

Riječ je o Isuzu trolitarnom V6 dizelu. Ovi motori korišteni su u Renaultima (3.0 dCi), Opel (3.0 CDTI) i Saab (3.0 TiD). Verzija sa 177 konjskih snaga označena P9X701 u Renaultu, Y30DT u Opelu i D308L u Saabu je neispravna.

Isuzu dizel je svojevremano hvaljen zbog dobrih performansi, ali čarolija nestaje kada brojčanik pređe 150 000 kilometara. Pokazalo se da motor ima vrlo ozbiljnu grešku u konstrukciji i često se pregrijava. Savjetujemo vam da izbjegavate ovaj motor po svaku cijenu, jer sa takvom odlukom možete izbjeći vrlo ozbiljne troškove.

Dvije nesreće VW-a 2.0 TDI (PD) i 2.5 V6 TDI

 

passat

2.0 TDI (PD) 2003 do 2007

Loading...

Automobili: Volkswagen Golf, Passat, Touran i Sharan; Audi A3, A4, A6; Skoda Octavia i Superb; Seat Altea, Toledo i Leon

Dvolitarski TDI (PD) motor (2003 do 2007) vozačima je stvorio puno problema. U 2.0 TDI (PD) (2003 do 2007), nakon duže vožnje dolazi do pucanja glave i pojavljuju se kvarovi kod uljne pumpe. Popravci ovih nedostataka su nažalost vrlo skupi. Ispravci neispravnih elemenata uvedeni su samo u primjercima iz 2008. godine. Stoga dobro pripazite na vozila proizvedena od 2003 do 2007 godine. Tu je i pitanje Siemens dizni koje su često nestabilne.

Problemi su završili uvođenjem verzije 2.0 TDI CR, tj. sa sistemom Common-Rail 2007. godine. Ovaj motor više nije na crnoj listi.

2.5 V6 TDI

Automobili: Audi A4, A6, A8, Skoda Superb I; Volkswagen Passat

Drugi dizel iz VAG grupe, na koji vas moramo upozoriti, je jači i prestižniji 2,5-litarski V6. Motor je u početku bio vrlo hvaljen zbog svoje snage, velikog obrtnog momenta i male potrošnje goriva. Ali problemi su s vremenom postali vidljivi. 2.5 TDI V6 je motor koji vlasnika može dovesti do bankrota!

Najozbiljniji i skuplji problemi V6 su: oštećenje pumpe visokog pritiska (VP), za ubrizgavanje dizel goriva u dizel motore, trošenje bregastog vratila, pogon bregastog vratila. Trebali bismo spomenuti i neučinkovit sistem podmazivanja koji može čak dovesti i do raspada motora. 2.5 V6 TDI može stvoriti probleme nakon 100.000 km.

Neispravan 2.5 TDI motor nestao je iz Volkswagenove ponude oko 2004. godine.

1.5 dCi i 1.9 dCi su dizeli visokog rizika

 

Loading...

renault

Oba Renault dizel motora trpe vrlo slične kvarove – a 1.5 dCi i 1.9 dCi dizeli su visokog rizika.

1.5 dCi K9K pronašao je primjenu u većini malih Renault, Dacia modela, kao i u nekoliko Nissanovih modela. Najozbiljniji problem s 1,5 dci motorom smatra se stiskanje ležajeva klipnjače. Problem se najčešće događa nakon 150.000 pređenih kilometara. Troškovi popravka mogu biti veći od kupovine polovnog motora, mada je to prilično rizično rješenje.

Osim toga, mogu se dogoditi kvarovi u napajanju, sistemu punjenja, EGR ventilu, jednosmjernoj spojnici alternatora.

S pozitivne strane, potrebno je napomenuti da se u kasnijim godinama trajnost Renault motora dosljedno poboljšavala, a u većini slučajeva popravak ne uključuje velike troškove.

U kojim automobilima možemo pronaći neispravne francuske jedinice? Popis je vrlo dugačak:

1.5 dCi – Renault Twingo, Renault Clio, Renault Modus, Renault Megane, Renault Fluence, Renault Scenic, Renault Kangoo, Dacia Sandero, Dacia Logan, Dacia Lodgy, Dacia Duster, Dacia Dokker, Mercedes A klasa, Mercedes B klasa, Suzuki Jimny, Nissan Note, Nissan Juke, Nissan Qashqai, Nissan NV200, Nissan Almera

1.9 dCi – Renault Clio, Renault Megane, Renault Laguna, Renault Espace, Nissan Primera, Mitsubishi Carisma, Volvo S40, Volvo V40, Suzuki Grand Vitara

Ford na svojoj savjesti nosi 2.0 TDCi motor

 

Loading...

 

Ford-Mondeo-Mk-III

Automobili: Ford Mondeo III i Jaguar X-Type

Fordov neuspješni dizel pojavio se u automobilima proizvedenim od 2000-2009. Riječ je o dvolitarskom TDCi motoru s oznakom ZSD420, koju ćemo na bosanskohercegovačkom tržištu naći uglavnom pod haubom popularnog Forda Mondea.

Koje je probleme uzrokovao Ford Dizel? Bosch pumpa visokog pritiska dovela je do začepljenja dizni. Popravku treba pristupiti sveobuhvatno, inače regeneracija dizni neće dugo trajati.

Japanska pouzdanost? Dobro provjerite Mazdu 2.0 CiTD

 

mazda2

Automobili: Mazda 3, Mazda 5, Mazda 6, Mazda MPV

Mazda 6 je vrlo zanimljiv prijedlog ako tražite pristojan automobil srednje klase. Međutim, moramo imati na umu dva problema hvaljenog Japanaca. Prije svega, dobro obratite pažnju na koroziju, jer je veoma česta kod starijih Mazdi. Drugo, savjetujemo vam da dobro provjerite Mazdine dizel motore.

Loading...

Šta su problemi? Sistem ubrizgavanja, pumpa visokog pritiska, plivajući zamajac. Dvolitarni Mazda dizel (MZR-CD – RF serija) jedinica je izuzetno osjetljiva na kvalitetu ulja. Postoje i kvarovi regulatora brzine u praznom hodu, pukotine intercoolera, oštećenja EGR ventila.

2.0 CiTD je na tržište ušao 2002. godine.

BMW 2,0 d

 

bmw0

Automobili: BMW serije 1, BMW serije 3, BMW serije 5, BMW X1, BMW X3, Land Rover Freelander

Pri kupovini polovnog BMW-a pažljivo obratite pažnju na modele opremljene dvolitarskim dizel motorom (M47D20 / M47TUD20). Ovo je jedna od onih jedinica koja vam doslovno može isprazniti novčanik. Popis problema je dugačak – oštećenja turbine, dizni… Postoje čak i pukotine u radilici! Savjetujemo da izbjegavate starije BMW 2.0 d, međutim ako vam je doista stalo do takvog automobila, morate ga pažljivo pregledati, dok je najbolja opcija da ga odvedete u ovlašteni servis.

Razmatramo godine 1998-2005.

Kod novijih verzija (N47) od 2007. do 2009. godine, ponekad se pojave problemi s pogonskim lancem, a zamjena istog obično znači i ulaganje mnogo novca. Neki se vozači žale i na kvarove turbopunjača i dizni.

Toyota 2.0 D-4D

 

Loading...

toyota

Automobili: Toyota Corolla, Toyota Avensis, Toyota Auris, Toyota RAV4, Toyota Previa II, Lexus IS220d

Toyota Turbodizel nije bez kvarova. Prvo, ovaj motor karakteriše pretjerana potrošnja motornog ulja. Drugi ozbiljan problem je izgaranje brtve ispod glave motora. Razlog su vjerojatno velika opterećenja motora koja vode do deformacije glave. Zamjena brtve ne pomaže puno, jer se u bloku motora pojavljuju jame (aluminijska legura). Ostaje zamijeniti blok motora (Toyotina preporuka) ili njegovo brušenje (alternativno rješenje). Sistem ubrizgavanja i nestabilni turbo-punjači također mogu uzrokovati probleme.

Mnogi se vozači žale i na veći 2.2 D-4D motor koja ima slične probleme.

Problematični Mercedes 2.1 CDI

 

Mercedes-C-W204

Automobili: Mercedes A klase, Mercedes B klase, Mercedes C klase, Mercedes E klase, Mercedes S klase, Mercedes SLK, Mercedes ML, Jeep Compass

Mercedesovi problemi se otkrivaju kod primjeraka koji su prešli veliku kilometražu. To je vrijedno imati na umu kada tražite automobil na tržištu polovnih vozila. Na zapadu, odakle se mnogi automobili uvoze u Bosnu i Hercegovinu, dizelaši doista prelaze veliku kilometražu. Zapamtite, nikad ne vjerujte u kilometražu ovih vozila – vračanje kilometar sata je već standardna rutina na našem tržištu.

Koje probleme ima Mercedes 2.1 CDI? Vozači se, između ostalog, žale na probleme s pokretanje automobila ujutro i pad energije. Kod ostalih grešaka morate pripaziti na: dizne, termostate, greške pumpe ili na ventile visokog pritiska.

 

Izvor: automobili.ba