Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo pokopan.

Longyearbyen

Longjirbuen je najsjevernije naselje na svijetu i nalazi se u Norveškoj. Dobilo je ime po Amerikancu zvanom Džon Munro Longjir, koji je kao predvodnik arktičke kompanije uglja otkrio grad i bogate rudnike uglja u okolini.

Jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umrijeti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo pokopan.

Osim toga, građanima je dopušteno slobodno se kretati s puškama zbog velike opasnosti susreta s polarnim medvedima, čija se populacija procjenjuje na preko 3000.

U gradu je zabranjeno i držanje mački jer se smatra kako ugrožavaju ptice.

Loading...

Ovdje možete vidjeti malenu crkvu iza koje je još manja škola, a pozadini svega braonkasta brda prekrivena snijegom. Crkva je uvijek otvorena, u njoj se možete poslužiti kafom i kolačima, razglednicama i drugim zanimljivim sitnicama za posjetioce. Novac samo ostavite u posudu predviđenu za to.

Čudan grad za život. Ali posljednjih godina sve više turista navraća u ovu polarnu naseobinu. 3.400 turista u gradu od 2.000 stanovnika!

Longyearbyen1
Par muzeja i galerija daće vam odličan uvid u život ljudi na ovoj izolovanoj teritoriji.

Ovdje su irvasi normalna pojava, vidjećete ih kako slobodno švrljaju naokolo. Svoje stanište na ostrvu pronašle su i polarne lisice i neke vrste ptica.

Izvor: telegraf.rs