Danas, čim kod kuće ulovite dvije minute mira, pozovite nekog da vam pomogne i odmaknite hladnjak od zida. Zahvaljući ovom kratkom zadatku mogli biste pomoći hladnjaku da radi bolje, pa čak i uštedjeti novce.

0569007.48

Budimo iskreni, hladnjak je aparat koji najviše radi u kuhinji, a ujedno mu pridajemo i najmanje pozornosti. O.K., tu i tamo ga očistimo, no u pogledu mehanike ne činimo ništa. I većina nas i ne pomisli da bi išta mogli ili trebali učiniti po tom pitanju, zar ne?!

No i unutrašnjost vašeg hladnjaka (a ne mislimo na sadržaj, tj. namirnice) treba malo nježnosti i pažnje. A na sreću sve što vam treba jest pet minuta kako biste temeljito očistili zavojnice kondenzatora. Svaki hladnjak naime sadrži kondenzator, jedinicu koja oslobađa toplinu kroz zavojnice koje se nalaze na stražnjoj strani hladnjaka ili na dnu ispred (iza rešetke). S vremenom se u ovim zavojnicama može nakupiti prašina i prljavština, što znači da kompresor mora raditi dvostruko jače i trošiti duplo više energije. No ne samo da je to neučinkovito, nego je i neodrživo: jer će se na kraju hladnjak pokvariti.

Razmislite o tome na ovaj način: zamislite da pokušavate trčati maraton, a netko vam dodaje sloj po sloj odjeće. Na kraju biste bili toliko opterećeni i teški da biste se morali zaustaviti, a isto tako se osjeća i vaš hladnjak.

Rješenje je da očistite zavojnice nekoliko puta godišnje, a to je vrlo lako učiniti. Samo izvucite hladnjak (najčešće su na kotačima, tako da bi trebali biti u mogućnosti nježno ga izvući prema sebi). Zatim usisivačem, s tankim završetkom i sa slabijom snagom, usisajte svu prljavštinu i prašinu sa zavojnica. Provjerite da nemate i poseban dodatak (kojeg možete i kupiti) tj. četku koja može ući unutar pukotina.

Ako je vaš kondenzator na dnu hladnjaka, samo skinite ili odvrnite mrežicu koju vidite tamo i napravite navedeni posao. Nakon čišćenja odmah biste trebali primijetiti razliku u radu hladnjaka.

( ŽivotniMagazin.com )