Glavni meteorolog HRT-a, Zoran Vakula na stranicama svoje kuće objavio je osvrt na prognozu u kojoj je najavio da će se vrijeme do kraja sedmice smiriti, te se može očekivati da će iduće sedmice gotovo sigurno diljem regije biti toplije od ovoga, ponajviše zbog poslijepodnevne temperature zraka. Za razliku od nje, jutarnje će vrijednosti biti bliže prosjeku prvih dana decembra, piše Vakula.

prognoza

Poznati meteorolog ostaje pri svojoj procjeni da će zima biti relativno topla, odnosno toplija od prosjeka, no napominje, to ne znači da neće biti snijega i hladnijih razdoblja.

“I dok prognoza zatopljenja u sljedećem tjednu i nije osobito izazovna, ni prijeporna, prognozirati iznadprosječno toplu zimu zamjetno je izazovnije. Više zbog postojanja mnogobrojnih sumnji u valjanost dugoročnih prognoza, nego zbog ne postojanja kompjutorskih izračuna za više mjeseci unaprijed, ili zbog negativnih rezultata verifikacije tih izračuna. Dapače, dugogodišnje pozitivno iskustvo u praćenju ostvarenja dugoročnih prognoza, napose temperature, opravdava njihovo objavljivanje.

Posebice u situacijama kakva je u posljednje vrijeme, kada svaki novi izračun potvrđuje prognoze od prošloga – veliku vjerojatnost za diljem regije barem malo pozitivno odstupanje ne samo srednje sezonske temperature zraka, nego i srednje mjesečne, i to za čak sljedećih 6 mjeseci.

Pritom se, naravno, za tako dugo razdoblje unaprijed ne može pouzdano prognozirati pojava toplijih i hladnijih razdoblja po tjednima. No, kad ih i bude, ta hladnija razdoblja od prosjeka, poput ovoga u ovome tjednu, pa i hladnija, kada se i dogode, vjerojatno neće biti dugotrajna” piše Vakula.

Izvor: net.hr