Ukoliko se pakujete za more, japanke su sigurno među prvih nekoliko stvari koje ste pripremili. Pročitajte ovaj tekst, a onda još jednom razmislite da li vam zaista trebaju!

Japanke su praktična obuća, ali samo na prvi pogled. Možda jesu najbolji izbor za odlazak na plažu, ali isto tako mogu da vam naprave i problem.

Iako se njihova primitivnija varijanta nosila još u Antičkoj Grčkoj, širom svijeta u moderno doba postale su poznate posle Drugog svjetskog rata, kad su ih američki vojnici, vraćajući se iz Japana, donijeli sa sobom u Sjedinjene države.

Japanke obezbijeđuju zaštitu od povreda stopala, jer ga štite od vrućeg pijeska, stakla, gljivica ili virusa koji po javnim bazenima i svlačionicama izazivaju bradavice i druge promjene na koži, ali su istovremeno odgovorne za mnoge povrede stopala i potkoljenice.

Primjera radi, u Velikoj Britaniji 2002. godine 55.100 ljudi završilo je u bolnici zbog povreda povezanih sa nošenjem japanki, dok je do 2010. godine zabilježeno 200.000 povreda istog uzroka, koje su britanski Nacionalni zdravstveni centar koštale 40 miliona funti!

japanke2

Loading...

Jedna od najbanalnijih, ali i najčešćih neprijatnosti u koje vas japanke mogu uvaliti je da vas čuvar neke javne ustanove u koju ste se uputili vrati nazad odakle ste došli, jer u zdanje koje on nadgleda ne možete ulaziti ni bosi ni goli.

Ovo, doduše, znači da na ista mjesta ne možete nositi ni bermude, ali one su svakako manje rizične od japanki.

japanke3

Htjeli mi to ili ne, naša koža se sunča i kada ne ležimo na plaži.

Ovo znači da ćete nakon duže šetnje na suncu u japankama imati jednu ovakvu razliku na stopalima, koju ćete jako teško izjednačiti i kasnijim namjernim izlaganjem suncu.

japanke4

Loading...

Još jedna od užasnih stvari kod japanki je što je to najgora obuća u kojoj možete biti kada pada kiša.

Osim što će vam noge do kolena biti blatnjave, klizava podloga na koju naliježe vaše stopalo, vodi vas u skoro siguran prijelom skočnog zgloba, ili neke kosti.

japanke

Loš materijal od kog je ova obuća napravljena, to što su vam broj do dva manje, ili bakterija koja se neprimjetno zapatila na nekom od žuljeva koje ste ignorisali, može od vaših stopala napraviti žive rane.

japanke5

Posljednja, ali ne i najmanje iritantna stavka koju ne možemo da preskočimo u priči o japankama je to što su šanse da se na sred vašeg puta ka cilju njihovi kaiševi pokidaju, daleko veće od one da u tom trenutku pored sebe ugledate radnju u kojoj možete kupiti nove japanke i nastavite tamo gdje ste krenuli.

Izvor: telegraf.rs