Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u posljednja 24 sata potvrđena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, što predstavlja veliki skok u odnosu na prethodne dane.

kcus-korona

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila direktorica KCUS-a Sebija izetbegović, a novozaražene osobe su iz Maglaja, Zavidovića, Žepča, Cazina i Bosanskog Petrovca.

U laboratoriji u Sarajevu u protekla 24 sata testirana su ukupno 462 uzorka.

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj registrovano je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon testiranja 677 uzoraka.

Loading...

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić je kazao da povećanje broja zaraženih govori o nepoštivanju preporuka i mjera.

“Ovo je više od 8 posto u odnosu na broj testiranih uzoraka i više u odnosu na dosadašnji period jer je to do sada bilo oko 5 posto. Ovo govori o popuštanju mjera pojedinaca. Bez obzira na to što smo jučer imali dvije pozitivne osobe, danas imamo nepovoljniju situaciju. Bez obzira na ublažavanje mjera, sve počinje i završava se s pojedincem i kako ćemo da se ponašamo”, rekao je Šeranić.

Dvadeset dvije osobe su iz Banje Luke, sedam iz Laktaša, pet iz Doboja, po tri iz Čelinca, Oštre Luke i Prijedora, po dvije iz Prnjavora, Bosanske Dubice, Bosanske Gradiške i Kneževa te po jedna iz Dervente, Šipova, Trebinja, Nevesinja. Jedna osoba iz Brčko distrikta je također zaražena nakon testiranja u RS-u.

Virus je potvrđen i kod tri doktora medicine i jedne medicinske sestre koji rade na UKC-u RS-a.

“Još 159 zdravstvenih radnika širom RS-a je testirano i rezultati su negativni”, dodao je.

Loading...

Šeranić je kazao da 34 novozaražene osobe negiraju kontakt s ranije zaraženim ili im nije poznato, dok dvije imaju historiju putovanja (osobe se vratile iz Slovenije i Austrije). Ostali su imali kontakt s ranije zaraženim osobama i radi se o bliskim ili porodičnim vezama.

Do danas je u RS-u testirano više od 12.000 osoba, a zaraza je potvrđena kod 767 osoba od čega je 30 preminulo.

Ako se u obzir uzme da je u RS-u registrovano 59 novih slučajeva, u FBiH 34, a u Brčko distriktu jedan, može se reći da ovo predstavlja crni rekord broja novozaraženih u jednom danu u BiH od početka pandemije.

stanje-bih-koronavirus

Izvor: Klix