Kalenadrski, jesen očekujemo 22.09. u 21.02 sata, dok je klimatološki, počela danas. To je bila prilika da Večernji list porazgovara s prof. Zoranom Zadrom, autorom stranice “Vremenska prognoza za RH i BiH – svakodnevna”.

snijeg-foto-ilustracija

– Ovo ljeto je opravdalo očekivanja iz sezonskih prognoza o nepogodama, vrućinama i požarima, tako da su moje analize pokazale tačne. Bilo je konačno normalno, vruće ljeto, za razliku od zadnjih pet godina kada praktički pravih ljeta nismo imali, navodi Zadro.

Analizirajući brojne dugoročne prognostičke materijale, Zadro je odlučio izdati sezonsku prognozu za jesen.

Loading...

– Kada se sve sabere, očekuje nas sasvim temperaturno normalna jesen, s tim da bi područja istočnog Balkana mogla imati malo topliju jesen. Što se tiče zapadnog dijela Balkana koje obuhvaća našu regiju, postoji šansa da još malo ljeta bude u devetom mjesecu. Ponajprije se to odnosi na njegov prvi dio, nakon toga bi vrijeme sve više temperaturno trebalo poprimati jesenska obilježja.

OZBILJNIJE ZAHLAĐENJE, kada bi prvi snijeg mogao zabijeliti vrhove gorja, moglo bi biti u desetom i posebno 11. mjesecu, kada bi snježne padavine mogle zabijeliti i pojedine nizine regije Balkana.

– Naravno, sve će zavisiti koliko će biti jak hladni prodor i kuda će se atmosfeske tvorevine, poput ciklona i fronti, kretati – očekuje prof. Zadro.

– Svi dugoročni trendovi prognoza ukazuju da bi, generalno, jesen bila aktivnija po pitanju padavina. Svakako treba upozoriti da bi, zbog relativno toplog Sredozemlja, ciklone i fronte koje nastanu na ovom prostoru mogle biti jače izražene nego što je uobičajeno.

Loading...

Ovakav scenarij omogućava rizik od grmljavinskih nepogoda i lokalno velikih količina kiše, koje bi mogle pasti u kratkom vremenu i stvarati probleme zemljama u i oko Sredozemlja. Uz česte smjene ciklona i fronti tu bi trebao biti zastupljen i vjetar, koji bi pogotovo u drugome dijelu jeseni lokalno mogao imati olujne i orkanske udare – naglašava Zadro.

VIŠE PADAVINA. Također je kratko prokomentarisao i zimu.

– Gotovo svi dugoročni trendovi prognoza ukazuju na najmanje temperaturno normalnu zimu. Trebala bi biti aktivna po padavinama, tako da bi, osim zahlađenja kojih definitivno nije nedostajalo prošle zime, bilo i više padavina u odnosu na prošlu zimu.

Stoga, da sublimiramo, u idućih tri do šest mjeseci mogle bi biti aktivnije padavine.

Izvor: doznajemo.com