Hafiz Sulejman Bugari, gostujući u programu Face TV, uputio je poruku koja je izazvala mnogo pažnje. Ovaj vjerski službenik, poznat je po pozivima na toleranciju, a njegova predavanja okupljaju ogroman broj ljudi, po čemu je svojevrstan fenomen u regiji. I ovo obraćanje bilo je u prepoznatljivom duhu…

sulejman-bugari-foto

– O građani Bosne i Hercegovine, o Bosno, o Bosanci i Hercegovci. Ako smo zaboravili, želim da sebe i vas podsjetim: Nisam čuo da postoji srpski, hrvatski, ili bošnjački duh. Ali sam čuo da postoji bosanski duh. Svi smo ga na ovaj ili onaj način osjetili i doživjeli, i u svijetu ste po njemu poznati.

Zato vam i dolaze ovdje, ne zbog Sebilja i kaldrme. Naravno, svi imate pravo na svoju naciju, na ime svoga naroda, i to treba svako da poštuje.

Ako moja braća po ljudskosti, i sada po domovini, u Crnoj Gori, kažu da ima Crnogorski jezik, to sigurno poštujem dušom, i moje dijete će ići u školu da uči taj jezik, i evo ga i uči, i prošao je sa ističe se.

Loading...

Znam da je uvijek bilo mržnje i zla, ali nemojte vi biti mrzitelji, zlo činiti, mrziti – osim onog što je svakom mrsko. Bježimo od mržnje, nipodaštavanja i nacionalizma. Jer, braća smo ljudi.

Što će nam nacija, jezik, religija, pa i psihologija – bez duha i duše.

Evo pogledajte šta je napravila nacija i nauka bez duše od modernog čovjeka. Opredmetila ga, robotizirala ga i navila ga protiv brata i drugog i drugačijeg.

O ulemo, sveštenici, rabini, učenjaci, akademici, znanstvenici! Svi smo mi dobri dijagnostičari stanja našeg. Ali, izgleda da nismo, možda i nećemo da budemo u stanju poput terapeuta. Da budemo terapeuti i ljekari svoga društva. A stalno krivicu svaljujemo na drugoga. Okrenimo se jedan drugome! Brižljivo i iskreno, tragajući dobro u svakome.

Evo i sada, dok sjedimo, jedan pored drugog, mi znamo neke slabosti ili nešto što nam se ne sviđa kod njega ili kod nje. Ali, nažalost, dešava nam se da to čuvamo kao dokaz protiv njega ili nje, umjesto da tražimo hitnu pomoć, ako već nismo kompetenetni ordinirati.

Loading...

Ovo vam govori čovjek albanskog porijekla, Evropljanin, musliman, bosanskohercegovačkog državljanstva, sa crnogorskim boravkom.

Pogledajte i video…

Izvor: doznajemo.com