Najnovije simulacije dugoročnih trendova ukazuju da bi pojavom jačih anticiklonalnih blokada nad sjeverom Skandinavije, Islanda i Grenlada, zatim formiranjem frontogeneze i ciklogeneze južnije trebalo započeti aktivnije oborinsko razdoblje krajem ovog mjeseca, a zatim se produžiti i u 1. i 2. mjesec – javlja popularna meteo stranica  Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna.

snijeg-foto

– Uglavnom se to odnosi na kišu i snijeg, moguća je pojava i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Nema sumnje da bi trebalo biti jačih zahlađenja, posebno sa istoka i sjeveroistoka kontinenta.

Ponovno naglašavam da nisu isključene mogućnost i znatnijih količina oborina (kiša i snijeg) – navodi se u prognozi koju potpisuje prof. Zoran Zadro.

– Takve prognoze daju nam i najnovije simulacije vjerodostojinih prognostičkih modela za tromjesečje koje je pred nama. Najnovije dugoročne prognoze daju čak riziki od “zakašnjelih zahlađenja” i u trećem mjesecu. Dakle, smatram da je dosta uzbudljiva zima pred nama. Hoće li tako i vrijeme pokazati vidjet ćemo?! – zaključuje se u istoj prognozi.

Izvor: doznajemo.com