Stručnjaci tvrde da bi se ove godine moglo dogoditi nešto što se nije desilo u posljednjih 100.000 godina! Kako tvrde, moguće je da će se ove godine led s vodene površine na Arktiku otopi. Posljedice bi mogle biti velike u različitim dijelovima svijeta, a jedno od područja koje bi moglo biti ugroženo je i Balkan.

vatra-pozar

Moguće posljedice su vremenski ekstremi kakvi dosad nisu zabilježeni – poplave, suše, vrućine, hladnoće…

Moje predviđanje je da će led na Arktiku nestati…, izjavio je nedavno profesor Peter Wadhams s Univerziteta Cambridge.

– Topljenje leda odnosi se na centralni dio Arktika i Sjeverni pol, dodao je on.

Loading...

Vjeruje se da je Arktik posljednji put ostao bez leda prije oko 120.000 godina. Vrtoglavo zagrijevanje polarnog regiona povezano je s ekstremnim vremenskim prilikama kao što su “bomba ciklona”, poplave u Velikoj Britaniji, i tornada van sezone u SAD.

I led na sjevernoj obali Rusije, 2016. godine je smanjen, pa je more znatno toplije. Manje morskog leda znači i da je površina Zemlje tamnija, pa tako apsorbira više sunčeve energije.

– Kada se led povlači, to mijenja cijelu situaciju. Ljudi imaju pravo da budu zabrinuti zbog topljenja leda jer to za sobom vuče i druge posljedice, objašnjava profesor Wadhams.

S druge strane, profesor Jennifer Francis, s američkog Univerziteta Rutgers, ipak, skeptična je po pitanju predviđanja profesora Wadhamsa. Ona smatra da bi se to moglo desiti između 2030. ili 2050. godine. No, priznaje da se stručnjaci suočavaju s veoma neobičnom situacijom na Arktiku i dodaje da su količine leda bile rekordno niske u prvih pet mjeseci 2016. godine, te da to veoma zabrinjava.

Izvor: doznajemo.com