Atlantskom okeanu jučer su aktivna tri uragana, od kojih je najopasniji uragan Florence na istočnoj obali SAD-a koji se smatra i jednim od najrazornijih uragana u posljednja tri desetljeća u Sjevernoj i Južnoj Karolini.

uragan-foto

Predviđa se da bi uragan Florence o kopno mogao udariti snagom kategorije 4 ili čak 5, zbog čega je naređena evakuacija više od milijun i pol ljudi.

Na otocima Outer Banks u Sjevernoj Carolini započela je evakuacija oko 250.000 stanovnika. No unatoč upozorenjima dio njih još uvijek odgađa odlazak na sigurno. Zagradili su vrata i prozore i dobro se opskrbili.

Američki naučnici zrakoplovom su ušli u oko uragana Florence kako bi ga detaljno proučili. Ojačao je do četvrte kategorije uz vjetrove brzine i do 230 kilometara na sat. Na putu prema kopnu između Sjeverne i Južne Karoline mogao bi dosegnuti i petu kategoriju.

Loading...

U Sjevernoj i Južnoj Karolini i susjednoj Virginiji trebalo bi biti evakuirano više od milijun i pol stanovnika.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava. Učestale tropske oluje i uragane koji pogađaju američko tlo znanstvenici povezuju s porastom prosječne temperature Atlantika.

uragan-2

Uvjereni smo da će Florence biti veliki i izuzetno opasan uragan“, upozorili su oni.

Loading...

Ipak, postavlja se pitanje zašto uragan Florence jača tako brzo? Radi se o nekoliko faktora.

Loading...

Naime, struktura uragana Florence postala je stabilnija od nedjelje, nakon što su njegovi vjetrovi malo usporili, što mu je omogućilo jačanje i to je prvi važan faktor. Drugi je jako visoka temperatura oceana. Uragan Florence prolazi preko područja na kojemu je površinska temperatura oceana oko 30 °C. Upravo ta visoka temperatura omogućava brz rast uragana. Kako javlja Gizmodo, te temperature trenutno su oko 2 °C više nego što je to normalno u ovo doba godine.

Sada kada Florence ima sve potrebne sastojke i kada razvija prsten jakih oluja oko svog centra, vjerojatno će nastaviti jačati u veliki uragan“, poručio je Brian Tang, stručnjak za atmosferu sa Sveučilišta u Albanyju, navodi Index.hr.

Tang je ukazao na uragane Harvey, Irma i Marija, koji su se formirali prošle godine, a koji su brzo rasli na svom putu preko Atlantika. No, uragan Florence od njih se razlikuje prema očekivanjima o jačanju.

Sve više oluja koje rastu brzo

Student sa Sveučilišta u Oklahomi, koji studira meteorologiju, Sam Lillo, podijelio je prognozu Nacionalnog centra za uragane i poručio kako je Florence najbrže rastuća oluja u Atlantskom oceanu u zadnjih 20 godina.

Loading...

Istraživači su ranije ove godine objavili kako je broj oluja koje brzo rastu u Atlantskom oceanu u porastu. Koristeći satelitske podatke prikupljene od 1986. do 2015. godine, istraživači su otkrili da je kod oluja koje brzo rastu došlo do jačanja vjetra od 7,08 km/h po desetljeću. Ovi podaci odnose se na istočni i središnji Atlantski ocean.

Istraživači su zaključili kako se radi o pozitivnoj fazi Pacifičke dekadne oscilacije, koju karakteriziraju tople vode u Atlantiku. Uz to, ne isključuju ni klimatske promjene, koje su zagrijale oceane širom svijeta.

Kakvu god ulogu da su igrali Pacifička dekadna oscilacija i klimatske promjene na uragan Florence, sigurno je da će to biti opasan i potencijalno smrtonosan uragan.

Podsjećamo da je Donald Trump danas, u međuvremenu odobrio proglašenje vanredne situacije za Sjevernu Karolinu.

Prethodno je guverner Severne Karoline Roj Kuper izjavio da će “oko uragana” preći preko teritorije te države i pozvao stanovništvo da se pripremi za visoke talase, snažne vjetrove i poplave.

Loading...

Službe za vanredne situacije u Severnoj Karolini razmatraju mogućnost da preporuče evakuaciju stanovništva koje živi u plavnim područjima nekoliko nekoliko rijeka koje su se izlivale prilikom ranijih oluja.

Guverneri Južne Karoline i Virdžinije su, takođe, naredili obaveznu evakuaciju stanovništva zbog uragana Florens.

uragan-3

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster naredio je početak evakuacije za danas u podne po lokalnom vremenu.

Odluka se odnosi na svih osam okruga duž obale Atlantika, uključujući i najveći grad te države Čarlston.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam je naložio početak evakuacije u 8:00, za dijelove te američke države koji su u niskoj priobalnoj oblasti, gdje živi 245.000 stanovnika.

Izvor: index.hr