Stužu nam ledene struje koje će donijeti debeli minus i snježne nanose veće od metra, tvrdi meteorolog Muhamend Ademović iz Tutina, koji već 25 godina bez greške prognozira kakva će zima biti na Pešteru.

Foto © http://totallycoolpix.com

Foto © http://totallycoolpix.com

On kaže da posle kišne jeseni obično slijedi i veoma snježna zima, što znači da Srbiju čeka nekoliko ledenih talasa koji će zemlju okovati snijegom i ledom.

Prema Ademovićević riječima, može se očekivati da ove godine na Pešteru bude rekordan minus od čak minus 39 stepeni ispod nule, koliko je u januaru 2006. izmereno u mestu Karajukića bunari.

“Dvije stvari jasno govore da će zima biti izuzetno hladna i snježna. Prvo primećena je veoma hladna struja koja stiže u našu zemlju, a drugo, posle kišovite jeseni poput ovo obično sledi veoma snežna zima. Sve govori da će ovo biti najhladnija zima još od 2002. godine. Temperatura će biti u debelom minusu, dok će snežni smetovi dostizati od metar do metar i po. Možda padne i rekordnih -39 stepeni, koliko je 2009. godine izmereno u Karajukića bunarima”, tvrdi Ademović.

On prognozira da će ledini period trajati sve do marta, kada se očekuje da zima popusti.

Loading...

“Kada je kraj novembra ovako hladan, a u Tutinu i Sjenici je već minus 15 stepeni ispod nule, onda obično i ostatak zime bude takav. I ne samo to, očekujem da zima traje dugo, sve do marta”, kaže Ademović i prenosi vjerovanje stanovnika Peštera, da kada dobro rode žir i divlje jabuke, to je jasan znak jake zime, a to se dogodilo baš ove godine.

Veoma hladnu zimu predviđaju i u Republičkom hidrometeorološkom zavodu. Nedeljko Todorović, meteorolog RHMZ, kaže da će ova zima biti najhladnija u posljednjih 5 godina.

“Za razliku od prethodnih zima, ova će biti najhladnija, a očekuje nas i dosta više snega. Preti nam nekoliko ledenih talasa koji će trajati po nekoliko dana, ali to će biti tek u januaru i februar. Što se Beograda tiče, snega će biti tek krajem decembra”, rekao je Todorović.

( ŽivotniMagazin.com )