Ruski vojnik koji je prošlog mjeseca ubio osam kolega na istoku Rusije tvrdi da je reagovao na stalno uznemiravanje i prijetnje silovanjem.

vojnik-photo

Mladić Ramilj Šamsutdinov (23) lišen je slobode 25. oktobra u vojnoj bazi i optužen za ubistvo. Rusko ministarstvo odbrane okrivilo je nervni slom, ali kasniji izvještaji ukazuju na navodno uznemiravanje unutar jedinice u izolovanom gradu Gorniu.

“Oficiri su tog dana rekli da će me silovati. Znam da su to činili i drugima prije mene. Nije bilo izlaza. Ako je te večeri bio moj red, šta bi trebalo da učinim”, izjavio je Šamsutdinov.

Njegov otac Salimzan Šamsutdinov tvrdi da je u bazi bilo stalno uznemiravanje zbog čega je njegov sin popustio. Prema njegovim izjavama, mladi vojnik ne žali zbog svojih postupaka.

Loading...

“Žao mi je, nisam imao izbora. Ili će me ubiti ili ću ih ubiti”, poslao je poruku svom ocu putem ruskih medija.

Dodao je da mu je žao jedino što je slučajno pogodio njegovu dvojicu kolega, ali da ni najmanje ne žali zbog ostalih. Navodno, sve je počelo kada su mu nadređeni ukrali mobilni telefon 4 mjeseca prije pucnjave, a fizičko nasilje nije izostalo.

U međuvremenu, vođa grupe “Ruski oficiri” izjavio je da nema sistematskog uznemiravanja vojske i optužio nasilne video igre na Šamsutdinov čin. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu takođe tvrdi da nasilje više nije sistemski problem u ruskoj vojsci: “Nema mjesta za maltretiranje u vojsci”, izjavio je.

Međutim, “Guardian” javlja da je lokalni portal “72.ru” objavio da je komandant baze tražio novac od vojnika, tjerao ih da budu budni danima i zlostavljao mlade vojnike na razne načine.

Izvor: doznajemo

Loading...