Četvoročlana ekipa Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Leskovca šest sati je spasavala bolesnu ženu noseći je kroz planinske smetove i do metar i po visine u predejanskom kraju.

heroji-iz-leskovca

Akcija spasavanja Ljubinke Krstić (65) iz sela Suševlje u opštini Predejane počela je 9. januara u 11.30 kada je stigao poziv u pomoć pa do 17.35 sati kada je bolesna i iznemogla žena od gripa smještena u leskovačku bolnicu.

Radivoje Đurović (34), vozač i vođa grupe, Ivan Dimitrijević (34), Božidar Cvetković (30) i Marko Đorđević (32) krenuli su na put terenskim vozilom, bez ljekara iz predejanskog Doma zdravlja koji su imali hitnu intervenciju, ali su tokom akcije sve vrijeme bili na vezi sa ljekarkom Anom Medenicom i sa svojom centralom u Leskovcu.

– Samo smo svratili u Predejane da pozajmimo nosila. Tada nam je Ana rekla: “Neka vam je bog na pomoć“ – priča Đurović, koga smo sa drugovima i stariješinom Sašom Jovanovićem zatekli u sjedištu Odjeljenja za vanredne situacije u Leskovcu na kratak predah.

– Do kuće Krstića išli smo prečicom, strminom, i gazili snijeg od pola metra do metar i po, a otuda smo se vraćali sa ženom na noslima zaobilaznim putem tamo gdje je manja strmina zbog njene bezbijednosti. Vodio nas je instinkt pa smo se lako snašli u onoj bjelini, kroz šumu, dok je duvala vejavica. S nama je veoma hrabro put izdržala i kćerka bolesne žene – objašnjavaju vatrogasci.

Loading...

Na pragu zavejane kuće dočekao ih je Ljubinkin suprug, ne vjerujući da vidi ljudska bića u zavejanoj nedođiji.

– A kada smo ušli u sobu, kao da je bog ušao. Bolesna žena je podigla glavu iz kreveta, zahvalila se i nasmiješila. I baš zbog tog osmijeha, zbog tog pogleda zahvalnosti punog nade i sreće, naš posao je najljepši posao na svijetu – komentariše Đurović.

Ljubinka Krstić se razboljela od jakog gripa. Bila je, pričaju vatrogasci, četiri dana bez terapije, pod visokom temperaturom, potpuno iznemogla jer je danima povraćala, ali je istrpila put kroz smetove do Doma zdravlja.

Ljubinkina kćerka Danijela Anđelković, koja je danima bezuspješno pokušavala da se iz Predejana probije do Suševlja sa oko 60 stanovnika, kaže da će cijelog života biti zahvalna hrabrim vatrogascima.

– Ne znam šta bi bilo da nisu prihvatili poziv jer je majka bila u potpunom kolapsu. Sada se oporavlja i u stabilnom je stanju – kaže Danijela.

Izvor: blic.rs