Stručnjaci epidemiološkog instituta Robert Koch objavili su u utorak predviđanja po kojima će smrtnost zaraženih koronavirusom u Njemačkoj porasti.

more-covid

– Mi već sad imamo slučajeve gdje je epidemija zahvatila staračke domove i domove za njegu. I zato, na žalost, moramo računati s tim da će broj umrlih porasti, izjavio je u utorak Lothar Wieler, direktor Instituta Robert Koch, na čije se procjene oslanja njemačka vlada.

On je naveo kako se u Njemačkoj trenutno bilježi 61.913 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 4.600 više nego jučer. Broj umrlih se popeo na 583 osoba, što je 128 više nego jučer.

Prosječna dob umrlih od posljedica zaraze koronavirusa u Njemačkoj je 80 godina. Najmlađi pacijent je imao 28 godina, ali je i prije zaraze bolovao od teških bolesti.

Kada je riječ o dužini trajanja epidemije u Njemačkoj, “to bi još moglo trajati i mjesecima”, naveo je Wieler i vlastima preporučio da ne ukidaju mjere protiv širenja zaraze.

Loading...

Stručnjaci sa univerziteta u Mainzu i Hamburgu su došli do zaključka kako bi se pandemija koronavirusa u Njemačkoj mogla okončati tek u osmom ili devetom mjesecu.

– Vrhunac pandemije s oko 1,3 mil. istodobno zaraženih očekujemo u šestom mjesecu i to ako mjere ograničenja kretanja potraju do polivine mjeseca. Prema ovom modelu bi broj novozaraženih u osmom ili devetom mjesecu trebao pasti na nulu, izjavio je virolog iz Mainza Bodo Plachter.

On pritom vjeruje da broj istodobno zaraženih ne bi bio mnogo manji u slučaju da stroge mjere kretanja potraju i nakon 20.04. kada u Njemačkoj završavaju praznici.

Martin Eichner, epidemiolog sa Univerziteta u Tuebingenu, načinio je, u suradnji s Pokrajinskim uredom za zdravstvo Baden-Wuerttemberga, model simulacije širenja zaraze koji pokazuje da mjere za sprječavanje širenja zaraze samo usporavaju epidemiju, ali ju ne sprječavaju.

– Problem je u tome da ako zaustavimo zarazu niko neće steći imunitet. A s epidemiološkog stajališta znamo da zarazu imamo pod kontrolom tek kada je oko jedne trećine stanovništva imuno, izjavio je Eichner.

walter

Loading...

Prvi čovjek njemačke agencije za kontrolu bolesti smatra da je broj ljudi koji umru od Covida-19 vjerovatno potcijenjen!?

Gospodin Lothar Wieler iz Instituta Robert Koch izjavio je u petak kako vjeruje da “imamo više mrtvih nego što je to prikazano u zvaničnim statistikama”, javio je AP.

Ostalo je nejasno da li je Wieler mislio samo na Njemačku ili i na ostatak svijeta, a novinari nisu mogli postavljati pitanja nakon konferencije za novinare koja je održana online.

Relativno niska stopa smrtnosti od koronavirusa u Njemačkoj privukla je međunarodnu pažnju. Stručnjaci smatraju da je razlika u poređenju s drugim državama dijelom posljedica masovnog testiranja i dobro opremljenih bolnica, ali upozoravaju kako će broj umrlih vjerovatno porasti.

Prema podacima američkog Univerziteta Johns Hopkins, Njemačka je do petka imala gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i 1.107 smrtnih slučajeva.

Wieler je izjavio da je jedan od razloga zbog čega bi smrtnost mogla biti veća nego što se misli činjenica da virus ne može biti otkriven u momentu kada se obavlja obdukcija.

Izvor: doznajemo.com